Laden...

Informatie over inhoudelijke behandeling Eris-onderzoek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Informatie over inhoudelijke behandeling Eris-onderzoek
Utrecht, 03 augustus 2021
Op maandag 30 augustus start de rechtbank Midden-Nederland met de inhoudelijke behandeling van het Eris-onderzoek. De zitting begint om 9.30 uur in de Bunker: de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. In de zaken van een aantal verdachten is voor die zitting nog een extra pro-formazitting nodig. Die vindt plaats op vrijdag 27 augustus.

Extra pro forma

In het Eris-onderzoek worden onder andere verdachten vervolgd die volgens het Openbaar Ministerie een (leidinggevende) rol hadden bij motorclub Caloh Wagoh. Het OM verdenkt in totaal 21 verdachten, onder wie een kroongetuige, van onder meer 5 liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Op maandag 31 mei en dinsdag 1 juni vond de laatste pro-formazitting plaats. Omdat de rechtbank in de zaken van de verdachten die op 31 mei werden behandeld eerder dan verwacht de beslissingen over de voorlopige hechtenis kon uitspreken, wordt de huidige termijn waarin de voorlopige hechtenis getoetst moet worden met één dag overschreden als er geen extra pro-formazitting wordt ingelast. Als een verdachte vastzit, moet de voorlopige hechtenis namelijk binnen een periode van 90 dagen op een openbare zitting getoetst worden. Daarom is in de zaken van 7 verdachten deze extra pro-formazitting nodig. Die vindt plaats op vrijdag 27 augustus, om 15.00 uur, in het Justitieel Complex Schiphol. 

Inhoudelijke behandeling

De rechtbank start vervolgens op maandag 30 augustus in de Bunker met de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het OM draagt het onderzoek dan voor. Eventueel kan al een begin worden gemaakt met het horen van de kroongetuige. Voor het horen van de kroongetuige zijn de eerste 9 zittingsdagen gereserveerd die telkens om 9.30 uur starten. Het gaat om 30 en 31 augustus én 1, 7, 9, 10, 13, 16, 17 september. Vanaf maandag 20 september start de rechtbank met de behandeling van de zaken in de verschillende deelonderzoeken. Voor de inhoudelijke behandeling zijn in totaal 64 zittingsdagen gepland, waaronder een aantal uitloopdagen. Naar verwachting doet de rechtbank in juli 2022 uitspraak. 

Belangstellenden

Zowel voor de pro forma op 27 augustus als voor de zittingsdagen van de inhoudelijke behandeling moeten journalisten zich aanmelden bij de afdeling communicatie van de rechtbank Midden-Nederland. Dit kan tot uiterlijk maandag 23 augustus, 12.00 uur, via midden-nederland@rechtspraak.nl. Journalisten worden verzocht om bij de aanmelding voor de inhoudelijke behandeling duidelijk aan te geven op welke dagen ze aanwezig willen zijn. Het is nu nog onduidelijk of er ook genoeg ruimte is voor publiek. Dit hangt af van de aanwezigheid van procespartijen en journalisten. Publiek kan zich aanmelden. Lees hier meer over hoe je een plek kunt reserveren.

Een uitgebreidere planning wordt binnenkort gepubliceerd op deze pagina: Strafzaak Eris

Uitspraken