Laden...

Informatie over inhoudelijke behandeling schietpartij boerenprotest

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Informatie over inhoudelijke behandeling schietpartij boerenprotest
Utrecht, 03 november 2023

Op vrijdag 10 november 2023 om 10.00 uur vindt bij de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht een Blauwe Kamer-zaak plaats. Tijdens deze zaak staat de inhoudelijke behandeling centraal van de strafzaak tegen een politieagent die verdacht wordt van poging doodslag. Tijdens demonstraties tegen het stikstofbeleid in Heerenveen op 5 juli 2022 heeft de agent volgens het Openbaar Ministerie geschoten op de cabine van een rijdende tractor met daarin een zestienjarige bestuurder.

Blauwe Kamer

De speciale Blauwe kamer is het gevolg van de Wet geweldsaanwending opsporingsambtenaar. Die wet is op 1 juli 2022 in werking getreden en richt zich op zaken waarin geweld is gebruikt door opsporingsambtenaren. De rechtbank Midden-Nederland is exclusief bevoegd dit soort zaken te beoordelen.

Informatie voor de pers

Vanwege veiligheidsmaatregelen neemt de verdachte via een videoverbinding deel aan de zitting. In de zittingszaal is de verdachte zichtbaar op schermen en is zijn stem vervormd hoorbaar. De zittingszaal is toegankelijk voor procespartijen en vertegenwoordigers van de pers, mits zij vooraf zijn aangemeld.

Tijdens de zitting is de persrichtlijn (pdf, 2,9 MB) van kracht. Om veiligheidsredenen heeft de rechtbank in afwijking van de persrichtlijn besloten dat de stem van de verdachte vervormd uitgezonden moet worden.

Geïnteresseerde journalisten kunnen zich aanmelden voor een plek in de zittingszaal tot woensdag 8 november 12.00 uur bij de afdeling communicatie van de rechtbank Midden-Nederland via midden-nederland@rechtspraak.nl. Indien meerdere omroepen (video)opnamen willen maken van de zitting geldt een poolregeling. Journalisten die zich vooraf niet hebben aangemeld, nemen plaats in een videozaal. 

Belangstellenden

De zitting van de Blauwe kamer is openbaar. Publiek kan de zitting volgen in videozalen die in verbinding staan met de zittingszaal. In de videozalen zijn alleen de professionele procesdeelnemers te zien en is de stem van de verdachte vervormd hoorbaar. Het aantal plaatsen voor publiek is beperkt. Als de videozalen vol zijn wordt verdere toegang geweigerd. Om de rechtbank binnen te gaan is een geldig legitimatiebewijs verplicht.

De rechtbank is voornemens om op vrijdag 1 december uitspraak te doen.

Uitspraken