Laden...

Inhoudelijke behandeling schietpartij Utrecht begin maart 2020

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Inhoudelijke behandeling schietpartij Utrecht begin maart 2020
Utrecht, 23 september 2019

De strafzaak tegen een 38-jarige man die wordt verdacht van de schietpartij met een terroristisch oogmerk wordt begin maart volgend jaar inhoudelijk behandeld. Dat is vandaag besloten tijdens een tweede voorbereidende, zogenoemde pro-formazitting. De rechtbank Midden-Nederland zal de zaak op 2, 3, 5 en 6 maart 2020 inhoudelijk behandelen.

Onderzoek nog niet afgerond

Het onderzoek naar de schietpartij met een terroristisch oogmerk op het 24 Oktoberplein in Utrecht is nog niet afgerond. De verdachte wordt op dit moment nog door deskundigen onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Van dat onderzoek wordt een rapport opgesteld dat in november gereed zal zijn. Naar verwachting is het complete dossier in december gereed. Er zal op 16 december nog een voorbereidende zitting plaatsvinden, het zal dan gaan om een zogenoemde regiezitting. Daarna kan de zaak inhoudelijk worden behandeld.

Procesbewaker

De verdachte heeft tot nu toe alle vormen van rechtsbijstand geweigerd. De rechtbank vindt dit een serieus punt van aandacht. Tijdens de zitting van vandaag is gesproken over de mogelijkheid om een procesbewaker te benoemen, ook wel ‘amicus curiae’ genoemd. Dit is een persoon die formeel de status van een deskundige heeft en het proces op bepaalde onderdelen kan bewaken door middel van advies aan de rechtbank. Zoals gezegd wordt de verdachte op dit moment onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De rechtbank oordeelt daarom dat het op dit moment te vroeg is om over de noodzaak tot benoeming van een dergelijke procesbewaker te beslissen.

Regiezitting

De verdachte blijft in voorarrest tot aan de volgende zitting. Die zitting is in beginsel op maandag 16 december om 9.30 uur. Tijdens die zitting wordt de stand van het onderzoek besproken en kunnen eventuele onderzoekswensen worden besproken. Het is niet uitgesloten dat er een eerder zittingsmoment wordt ingepland als het onderwerp van de procesbewaker weer aan de orde moet komen. 

Meer informatie: Schietpartij 24 Oktoberplein.

Uitspraken