Laden...

Livestream in bestuurszaak over concentratie hartchirurgie aangeboren afwijkingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Livestream in bestuurszaak over concentratie hartchirurgie aangeboren afwijkingen
Utrecht, 28 november 2023

De rechtbank Midden-Nederland zendt de bestuurszaak over de concentratie van  hartchirurgie voor kinderen en volwassen met een aangeboren hartafwijking donderdag 30 november om 9:30 uur live uit via een livestream. Pers en publiek kunnen de zaak ook vanuit de zittingszaal en videozalen in de rechtbank bijwonen, maar vanwege de belangstelling vanuit het hele land verzorgt de rechtbank ook een livestream.

Waar gaat de zaak over?

In april van dit jaar besliste de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat (complexe) operaties bij kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking vanaf oktober 2025 alleen nog in de universitair medische centra van Rotterdam en Groningen mogen plaatsvinden. UMC Utrecht en de samenwerking tussen de umc’s van Leiden en Amsterdam raken hun bevoegdheid daarmee kwijt en moeten zich daar in de komende jaren op voorbereiden. De drie ziekenhuizen zijn het niet eens met dat besluit van de minister en stelden beroep in bij de rechtbank. Een meervoudige kamer van drie bestuursrechters buigt zich aanstaande donderdag over de zaak. In juli besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland in een spoedprocedure, in afwachting van de zaak van aanstaande donderdag, dat de voorbereidingen voor de concentratie van deze hartchirurgie niet stilgelegd hoefden te worden.

Informatie voor pers en publiek

Pers en publiek die de zaak vanuit de rechtbank willen volgen zijn donderdag welkom bij de rechtbank in Utrecht. De zaak start om 9:30 uur. Journalisten die tijdens de zitting opnames willen maken moeten zich vooraf aanmelden bij de afdeling communicatie via midden-nederland@rechtspraak.nl. Dit kan tot uiterlijk woensdagmiddag 12:00 uur. 

Uitspraken