Laden...

Man uit Hilversum veroordeeld voor opruiing: 3 weken celstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Man uit Hilversum veroordeeld voor opruiing: 3 weken celstraf
Utrecht, 10 december 2021

Een 34-jarige man uit Hilversum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor opruiing. De politierechter veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 3 weken. Hij plaatste eind november meerdere opruiende teksten op social media kort nadat in Rotterdam rellen uitbraken na een demonstratie tegen de coronamaatregelen.

Buurtbewoner waarschuwt politie

Enkele dagen na de rellen in Rotterdam plaatste de man meerdere teksten op zijn openbare Facebook-account die opruiend zijn. Onder opruiing wordt verstaan dat iemand – al dan niet via social media – oproept tot enig strafbaar feit of het plegen van geweld tegen het openbaar gezag. Zo schreef hij: ‘Beste soldaten daar in Rotterdam, Amsterdam en in dat hele Nederland’, ‘Nog meer politieauto’s overheids panden kapot maken’ en ‘altijd de politieagenten onder de helm slaan en achter de knieën trappen gaan ze neer. Dan knakken ze door hun knieën heen’. Ook plaatste de man later een foto van een brandende politieauto bij het bericht. Een buurtbewoonster van de man was dusdanig van de berichten geschrokken dat zij de politie waarschuwde.

Man gaf tips om agenten te slaan

Op zitting verklaarde de man dat hij onder invloed was en in een opwelling de berichten schreef en dat hij – achteraf – spijt heeft. Volgens de politierechter zijn de berichten opruiend en roepen deze op tot geweld tegen overheidsfunctionarissen waaronder politieagenten. De officier van justitie noemde het extra kwalijk dat de man tips gaf hoe agenten het best geslagen zou kunnen worden.

Man moet woning verlaten

De man is een bekende van de politie én hulpinstanties. Hij is eerder veroordeeld en op het moment dat de man de teksten schreef maakte hij onderdeel uit van een begeleid wonen traject. Op zitting maakte de officier van justitie bekend dat de man die woning moet verlaten. De hulpinstanties hebben wel toegezegd – met de hulp van de daklozenopvang – de man onderdak te bieden. Volgens de politierechter kan met het plaatsen van deze teksten niet worden volstaan met een taakstraf. Daarvoor zijn de feiten – het aanzetten en oproepen tot geweld tegen agenten – te ernstig. Daarnaast moet de man ook een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 14 dagen nu alsnog uitzitten. Bij de aanhouding van de man zijn bij hem thuis enkele antieke wapens gevonden. De politierechter vindt het gezien de berichten die hij plaatst en zijn verleden niet te verenigen dat deze, al dan niet onklaar gemaakte wapens, in het bezit zijn van de man. Daarom worden die wapens onttrokken aan het verkeer, zoals dat juridisch heet.

Uitspraken