Laden...

Man vrijgesproken van drie brandstichtingen; veroordeeld voor verduistering, witwassen en diefstal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Man vrijgesproken van drie brandstichtingen; veroordeeld voor verduistering, witwassen en diefstal
Utrecht, 19 januari 2022

Een 38-jarige man uit Langbroek is door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van drie brandstichtingen in ’t Goy, Werkhoven en Wijk bij Duurstede. Volgens de rechtbank heeft de man zich wél schuldig gemaakt aan het verduisteren, witwassen en stelen van grote geldbedragen van het bedrijf waar hij zelf jarenlang werkte en bestuurder van was. De rechtbank veroordeelt hem tot een celstraf van 12 maanden waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet hij € 475.000,- terugbetalen.


Brandstichtingen

In 2018 en 2019 ontstonden verschillende branden in woningen en bedrijfspanden in onder andere ’t Goy, Werkhoven en Wijk bij Duurstede. De verdachte was de bewoner van de woningen of was bezig met de aankoop ervan. De bedrijfspanden werden gebruikt door het bedrijf waar hij voor werkte. Het Openbaar Ministerie verwijt de man dat hij drie van de branden heeft aangestoken. Hij zou dit hebben gedaan om zijn financiële wanbeleid bij het bedrijf te verhullen én om te verbergen dat hij grote geldbedragen van het bedrijf had gestolen.

Vrijspraak branden

Anders dan de officier van justitie is de rechtbank er niet van overtuigd dat het de man was die de drie branden heeft aangestoken. De man heeft zelf altijd stellig ontkend. Daarnaast is er geen (technisch) bewijs waaruit blijkt dat hij de branden heeft gesticht. Ook zijn er geen getuigen die dat verklaren. Uit het dossier blijkt dat bij iedere brand niet uitgesloten kan worden dat een ander dan de man verantwoordelijk is voor het ontstaan van die brand. De rechtbank zegt in het vonnis dat het erop lijkt dat het onderzoek naar de dader zich met name heeft gericht op de man uit Langbroek. Hierdoor is de mogelijke betrokkenheid van andere personen niet of nauwelijks onderzocht. Dat dit niet is gebeurd maakt dat onvoldoende aan waarheidsvinding is gedaan. 

Verduistering en witwassen

Volgens de rechtbank heeft de man zich wél schuldig gemaakt aan verduistering, witwassen en diefstal van geld van het bedrijf waar hij voor werkte en bestuurder van was. In totaal ging het om een bedrag van bijna € 500.000,-. Hij onttrok zonder medeweten of instemming van de aandeelhouders tweemaal een zeer aanzienlijk bedrag aan het bedrijf ten behoeve van zichzelf of van zijn eigen onderneming. In de boekhouding deed hij voorkomen dat het geld werd gebruikt voor de bedrijfsvoering. Ook heeft hij op kosten van het bedrijf waar hij toen nog bestuurder van was voor bijna € 20.000,- getankt ten behoeve van zijn eigen transportbedrijf. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Omdat de man al 6 maanden in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet terug naar de gevangenis.

Uitspraken