Laden...

Meer informatie inhoudelijke behandeling schietpartij Utrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Meer informatie inhoudelijke behandeling schietpartij Utrecht
Utrecht, 06 februari 2020

Op 2, 3, 5 en 6 maart behandelt de rechtbank Midden-Nederland de strafzaak tegen een 38-jarige man die wordt verdacht van de schietpartij met een terroristisch oogmerk op het 24 Oktoberplein in Utrecht. De zitting vindt plaats in het gerechtsgebouw in Utrecht. Alle vier de zittingsdagen starten om 9.30 uur.

Aanwezigheid verdachte

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben eerder een rapport over de verdachte opgesteld. Mede op basis van dit rapport heeft de rechtbank eerder beslist dat op grond van zijn psychische gesteldheid de verdachte niet in staat is om zelf zijn belangen in de strafzaak naar behoren te behartigen. Die beslissing heeft tot wettelijk gevolg dat hij verplicht een advocaat toegewezen kreeg, terwijl hij bovendien verplicht is om te verschijnen tijdens zittingen, indien nodig onder dwang. Bij de regiezitting van 16 december jl. was de verdachte niet aanwezig, ondanks een door de rechtbank gegeven bevel tot medebrenging. De rechtbank heeft daarna de betrokken organisaties om opheldering gevraagd. Die hebben aangegeven dat zij zodanige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het bevel medebrenging wordt uitgevoerd en de verdachte tijdens de inhoudelijke behandeling aanwezig is.

Locatie

De rechtbank verwacht veel belangstelling voor de inhoudelijke behandeling. Uitgangspunt is dat een zaak waarvan de feiten in een bepaald arrondissement plaatsvinden, ook bij de betreffende rechtbank wordt behandeld. Het gerechtsbestuur vindt het zeker in deze zaak, die in eerste instantie enorme impact heeft op nabestaanden en slachtoffers, maar ook op de inwoners van de stad Utrecht, belangrijk om de zaak te behandelen in de stad waar de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Er zijn geen veiligheidsaspecten die het noodzakelijk maken om naar een extra beveiligde zaal uit te wijken, en ook zittingszalen bij andere gerechtsgebouwen hebben een beperkte capaciteit voor partijen en publiek. In het gerechtsgebouw in Utrecht worden maatregelen getroffen om recht te doen aan de belangen van de nabestaanden en slachtoffers. Op uitdrukkelijk verzoek van de nabestaanden en slachtoffers worden in de zittingszaal extra plaatsen beschikbaar gesteld voor casemanagers van Slachtofferhulp Nederland.

Informatie voor pers

In de zittingszaal worden zoveel mogelijk plaatsen voor nabestaanden en slachtoffers gereserveerd. Daarom is er in die zaal beperkt ruimte voor journalisten. Vanwege de te verwachten mediabelangstelling verzoeken wij alle journalisten om zich vooraf aan te melden. Per medium kan maximaal één zitplaats in de zittingszaal op naam gereserveerd worden. Net als bij vorige zittingen kan de pers de zaak ook vanuit videozalen volgen. Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 14 februari om 12.00 uur bij de afdeling communicatie van de rechtbank Midden-Nederland via: midden-nederland@rechtspraak.nl. De rechtbank kan niet garanderen dat alle journalisten de zaak vanuit de zittingszaal kunnen volgen.

Informatie voor publiek

De zitting is openbaar; publiek hoeft zich niet vooraf aan te melden. De zaak is te volgen vanuit videozalen in het gerechtsgebouw, waaronder een ruimte met ruim 200 plaatsen. Als die zalen vol zijn, wordt de toegang geweigerd. De rechtbank verleent het publiek toegang op volgorde van binnenkomst. Om het gerechtsgebouw binnen te kunnen komen, is een geldig legitimatiebewijs verplicht.

Planning en uitspraak

Het is nog niet bekend hoe de zittingsdagen worden ingevuld. Zodra de planning bekend is zal die gepubliceerd worden op rechtspraak.nl

De rechtbank is van plan om op vrijdag 20 maart uitspraak te doen.

Meer informatie: Schietpartij 24 Oktoberplein.

Uitspraken