Laden...

NS krijgt eigendom 48 oude buffel-treinen terug

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > NS krijgt eigendom 48 oude buffel-treinen terug
Utrecht, 25 september 2019

De Nederlandse Spoorwegen (NS Reizigers) krijgen de eigendom van 48 zogenoemde buffeltreinen terug. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een kort geding tussen de NS en het Roemeense Ferotrans.

Boete van duizend euro per treinstel

In 2014 en 2017 kocht het bedrijf de verouderde treinstellen van de NS. De eigendom is overgegaan van het Nederlandse vervoerbedrijf naar Ferotrans. De treinstellen staan gestald op een stuk spoor bij Nijmegen. In totaal gaat het om zo’n 2,5 kilometer trein. Afgesproken is dat de treinen uiterlijk in april 2018 weggehaald zullen worden, maar dat is niet gebeurd. Spoorbeheerder ProRail heeft in 2016 bekend gemaakt dat het spoor rondom Nijmegen wordt vernieuwd. Die werkzaamheden beginnen 1 oktober van dit jaar. Omdat de treinen in de weg staan, en het Roemeense bedrijf de treinen niet ophaalt, wil de NS de eigendom terug zodat ze zelf de treinen weg kan halen. Volgens de NS legt ProRail hun een boete van 1000 euro per treinstel op als de treinen er begin oktober nog staan.

Niet de juiste papieren

Op zitting heeft het bedrijf Ferotrans betoogd dat zij de treinen wel weg wil halen maar dat de NS tegenwerkt, door onder andere niet de juiste papieren te leveren. De NS zegt juist dat ze alles heeft gedaan zodat Ferotrans de treinen kon vervoeren. “Er nu nog samen uitkomen is een gepasseerd station”, aldus de NS.

Kop-staartvonnis

De behandeling van het kort geding vond afgelopen dinsdag plaats. Vanwege het spoedeisend belang, over minder dan een week wil ProRail beginnen met de werkzaamheden, is daarom een zogenoemd kop-staartvonnis uitgesproken. De voorzieningenrechter heeft een beslissing genomen, en een gemotiveerd vonnis volgt zo snel mogelijk.

Uitspraken

Meest gelezen berichten