Laden...

Nadere informatie regiezitting schietpartij Utrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Nadere informatie regiezitting schietpartij Utrecht
Utrecht, 28 november 2019

Op maandag 16 december vindt een regiezitting plaats in de strafzaak tegen een 38-jarige man die verdacht wordt van de schietpartij met een terroristisch oogmerk op het 24 Oktoberplein in Utrecht. De zitting vindt plaats in het gerechtsgebouw van de rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht, Vrouwe Justitiaplein 1, 3511 EX, Utrecht.

Rapport Pieter Baan Centrum

De rechtszaak bevindt zich nog steeds in de voorbereidende fase. Ook tijdens deze regiezitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Dit is de laatste zitting voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling die vanaf 2 maart 2020 van start gaat. De verdachte is eerder dit jaar onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat onderzoek is inmiddels afgerond en daarvan is door de deskundigen van het Pieter Baan Centrum een rapport uitgebracht. De verwachting is ook dat het Openbaar Ministerie het volledige onderzoeksdossier gereed heeft. Op de regiezitting kunnen er onderzoekswensen worden ingediend. De rechtbank vindt het nodig dat de verdachte op de regiezitting aanwezig is. Daarom zal hij op die zitting verplicht aanwezig zijn. Het is in zijn belang dat de stand van het onderzoek ook in zijn aanwezigheid wordt besproken, en dat hij zijn standpunt over de voortgang kenbaar kan maken. En net als op de voorgaande zitting zal ook het onderwerp van zijn rechtsbijstand besproken worden.

Informatie voor de pers

Vanwege de te verwachten mediabelangstelling verzoeken wij alle vertegenwoordigers van de pers om zich vooraf aan te melden. Er is beperkt ruimte in de zittingszaal en de videozalen. Per medium kan één zitplaats in de zittingszaal gereserveerd worden. Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 6 december om 12.00 uur bij de afdeling communicatie van de rechtbank Midden-Nederland via: midden-nederland@rechtspraak.nl.

De NOS heeft toestemming gekregen om opnames te maken in de zittingszaal, conform de persrichtlijn. Voor het maken van opnames geldt een poolregeling. Om beelden te gebruiken maken overige media afspraken met de NOS. Andere camera- en radioploegen kunnen zich bij de afdeling communicatie aanmelden voor het krijgen van toegang tot het gerechtsgebouw.

Informatie voor publiek

De zitting is openbaar en publiek hoeft zich niet vooraf aan te melden. Publiek kan de zaak volgen in videozalen in het gerechtsgebouw. Als die zalen vol zijn wordt de toegang geweigerd, de rechtbank verleent het publiek toegang op volgorde van binnenkomst. Om het gerechtsgebouw binnen te kunnen gaan is het bezit van een geldig legitimatiebewijs verplicht.

Uitspraken