Laden...

Onderzoek schietpartij Utrecht besproken tijdens eerste zitting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Onderzoek schietpartij Utrecht besproken tijdens eerste zitting
Utrecht, 01 juli 2019

Vandaag was bij de rechtbank Midden-Nederland de eerste openbare zitting in de zaak van een 37-jarige man die verdacht wordt van de schietpartij met een terroristisch oogmerk op het 24 Oktoberplein in Utrecht.

Verloop onderzoek

De officier van justitie heeft op deze zogenoemde pro-formazitting stilgestaan bij het verloop van het onderzoek door de politie. Dat onderzoek zal dit najaar zijn afgerond. De voorzitter van de rechtbank heeft tijdens de zitting gesproken over de stand van het onderzoek en het vervolg van de strafzaak. Ook is verdachte gevraagd om een eerste reactie te geven op de beschuldigingen in het licht van zijn eerder afgelegde verklaring bij de rechter-commissaris.

Rechtsbijstand

De rechtbank heeft eerder bepaald dat de verdachte aanwezig moest zijn tijdens de zitting. Dat was onder meer het gevolg van zijn tijdens het voorbereidende onderzoek genomen beslissing om bijstand door een advocaat te weigeren. De verdachte gaf vandaag op de zitting aan dat hij ook afziet van rechtsbijstand bij de behandeling van zijn zaak door de rechtbank. Het staat een verdachte in een strafzaak vrij om af te zien van die rechtsbijstand. De rechtbank heeft wel benadrukt dat het in deze zaak om zeer ernstige verdenkingen gaat, maar ziet op dit moment in wat door de verdachte is aangevoerd geen aanleiding om enige vorm van rechtsbijstand te verplichten.

Vervolg onderzoek

De rechter-commissaris heeft eerder op verzoek van de officier van justitie beslist dat de verdachte zal worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Daar zal een onderzoek naar zijn psychische toestand worden gedaan. Naar verwachting zal daarmee in augustus een begin worden gemaakt.

Volgende zitting

De verdachte blijft in voorarrest tot aan de volgende zitting. Op maandag 23 september is een tweede pro-formazitting waar opnieuw wordt gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis van de verdachte en de verdere planning van de strafzaak. Naar verwachting zal op 16 december een regiezitting plaatsvinden en de inhoudelijke behandeling in de eerste maanden van 2020.

Meer informatie: Schietpartij 24 Oktoberplein.

Lees hier de beslissing over het maken van geluidsopnames tijdens de eerste pro-formazitting.

Uitspraken