Laden...

Planning inhoudelijke behandeling Schietpartij 24 Oktoberplein

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Planning inhoudelijke behandeling Schietpartij 24 Oktoberplein
Utrecht, 27 februari 2020

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen een 38-jarige man die wordt verdacht van de schietpartij met terroristisch oogmerk op het 24 Oktoberplein in Utrecht staat gepland op 2, 3, 5 en 6 maart om 9.30 uur. De rechtbank Midden-Nederland is van plan om de zittingsdagen als volgt in te vullen.

De inhoudelijke behandeling (video)

President Julia Mendik geeft vooraf uitleg.


Planning

Maandag 2 maart – 9.30 uur
- Het tonen van een reconstructie.
- De feitenbehandeling: de verdenkingen en het dossier worden inhoudelijk besproken.
- Het bespreken van de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.
- Spreekrecht van (een deel van) de nabestaanden en toelichting op vordering benadeelde partijen.

Dinsdag 3 maart – 9.30 uur
- Spreekrecht van (een deel van) de nabestaanden en slachtoffers en toelichting op vordering benadeelde partijen.

Donderdag 5 maart – 9.30 uur
- Vorderingen benadeelde partijen.
- Het requisitoir: de strafeis van de officier van justitie. Inclusief het tonen van een reconstructie.

Vrijdag 6 maart – 9.30 uur 
- Het pleidooi van de advocaat van de verdachte.
- Reactie vorderingen benadeelde partijen.
- Repliek en dupliek: de officier van justitie reageert op het pleidooi, en de advocaat reageert op de officier van justitie.
- Het laatste woord van de verdachte.

Dit is een voorlopige planning. Er kunnen ontwikkelingen zijn die maken dat de planning wordt aangepast. De zitting vindt plaats in het gerechtsgebouw in Utrecht. De verdachte is verplicht om te verschijnen, zo nodig onder dwang. De rechtbank is van plan om op vrijdag 20 maart uitspraak te doen.

Publiek en pers

In de zittingszaal worden zoveel mogelijk plaatsen voor nabestaanden, slachtoffers en hun begeleiders vrij gehouden. De beschikbare plaatsen worden door het Openbaar Ministerie verdeeld onder deze groep. Daarnaast stelt de rechtbank plaatsen beschikbaar aan de pers, die in het kader van de openbaarheid en hun controlerende rol, verslag moet kunnen doen van de zaak. De zitting is openbaar; publiek hoeft zich niet vooraf aan te melden. De zaak is te volgen vanuit videozalen in het gerechtsgebouw, waaronder een ruimte met ruim 200 plaatsen. Een geldig legitimatiebewijs is verplicht.

Meer informatie: Schietpartij 24 Oktoberplein.

Uitspraken