Laden...

Procedure OM tegen Bandidos MC

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Procedure OM tegen Bandidos MC
Utrecht, 15 november 2016

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de rechtbank Midden-Nederland een verzoek ingediend om Bandidos Motorcycle Club verboden te verklaren en te ontbinden. Hoe ziet zo'n procedure eruit?

Twee verzoekschriften

Het gaat om een civielrechtelijke verzoekschriftprocedure. Het OM heeft twee verzoekschriften ingediend bij de rechtbank. Het ene verzoek is gebaseerd op artikel 2:20 van het Burgerlijk wetboek. Dit artikel bepaalt dat een rechtspersoon waarvan de werkzaamheid in strijd is met de openbare orde door de rechtbank op verzoek van het OM kan worden verboden en ontbonden. Het andere verzoek is gebaseerd op artikel 10:122 van het Burgerlijk wetboek en ziet op buitenlandse onderdelen van Bandidos Motorcycle Club.

Hoe zal de procedure verlopen?

De verzoekschriften zijn nu binnen gekomen bij de rechtbank. De rechtbank moet gaan beoordelen of Bandidos MC in strijd is met de openbare orde. Bandidos zal in de gelegenheid worden gesteld een zogenaamd verweerschrift in te dienen. De rechtbank bepaalt na binnenkomst van dit stuk hoe de procedure verder zal verlopen. Normaal gesproken vindt er enige tijd na het indienen van het verweerschrift een openbare zitting plaats. De procedure eindigt met het geven van een beschikking.

Uitspraken