Laden...

Rechtbank Midden-Nederland start met avondzittingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Rechtbank Midden-Nederland start met avondzittingen
Almere/Utrecht, 14 juli 2020

De rechtbank Midden-Nederland start met de al eerder aangekondigde avondzittingen. Bij de rechtbank in Almere staat vandaag, 14 juli, de eerste politierechterzitting op de rol die om 14:00 uur begint en eindigt rond de klok van 20:30 uur. Door ook in de avonden zittingen te houden, behandelt de rechtbank meer zaken. Zo kan de achterstand die opgelopen is door de uitbraak van het coronavirus ingelopen worden. Vanaf volgende maand worden ook in Utrecht avondzittingen gehouden.

Coronamaatregelen

Door de uitbraak van het coronavirus konden vanaf midden maart veel zittingen niet doorgaan. In de tussentijd werden zoveel mogelijk zaken online, telefonisch of schriftelijk behandeld. Zaken waarbij een fysieke zitting nodig was, zijn veelal blijven liggen. Sinds 11 mei zijn de meeste zittingen weer hervat. Maar door de coronamaatregelen kunnen nog steeds minder zaken dan normaal behandeld worden. Dit heeft onder andere te maken met de belasting van het gerechtsgebouw. Zo mogen bijvoorbeeld niet te veel personen tegelijkertijd bij de toegangscontrole zijn. Ook moet na elke zaak de zittingszaal schoongemaakt worden en dat kost tijd. 

Avondzittingen

De rechtbank Midden-Nederland heeft naar oplossingen gezocht om tóch zoveel mogelijk zaken te behandelen. Het houden van zittingen op elke dinsdag- en donderdagavond in Almere is er daar één van. Het gaat dan om politierechterzittingen waarop met name verkeersovertredingen worden behandeld. In augustus start de rechtbank ook met avondzittingen in Utrecht. Die vinden dan plaats op maandag- en woensdagavond. In de zoektocht naar oplossingen om meer zaken te behandelen kwam de rechtbank Midden-Nederland eerder al uit bij het provinciehuis van de Provincie Flevoland, aan de overkant van de rechtbank in Lelystad. Sinds begin juni worden ook daar zittingen gehouden.

Verkorten van de wachttijd

Volgens president Julia Mendlik van de rechtbank Midden-Nederland is het goed dat gestart wordt met de avondzittingen. “Op deze manier kunnen we proberen in te lopen op de achterstanden. Vanwege alle maatregelen die nodig zijn rondom het coronavirus willen we met ruime openingstijden en avondzittingen bijdragen aan het verkorten van de wachttijd.” Het plannen van de avondzittingen gaat op basis van de beschikbaarheid van alle procespartijen en in goed overleg met de advocatuur. Het is niet uitgesloten dat ook andere rechtsgebieden binnen de rechtbank Midden-Nederland gebruik gaan maken van avondzittingen.

Uitspraken