Laden...

Rechtbank Midden-Nederland zendt zeilbootzaak Colombia live uit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Rechtbank Midden-Nederland zendt zeilbootzaak Colombia live uit
Utrecht, 17 september 2020

De rechtbank Midden-Nederland behandelt dinsdag 22 september en donderdag 24 september de strafzaak van een 65-jarige man uit Utrecht. Hij wordt ervan verdacht dat hij zijn vrouw in 2015 heeft vermoord op hun zeilboot voor de kust van Cartagena (Colombia). De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is beide dagen vanaf 9.00 uur live te volgen via een livestream op rechtspraak.nl.

Wereldreis

Justitie verdenkt de man ervan zijn 54-jarige vrouw om het leven te hebben gebracht op hun zeilboot ‘Lazy Duck’ in september 2015. De boot lag op dat moment in buurt van Isla Granda, een van de Rosario-eilanden in Colombia. De man verklaart onschuldig te zijn. Volgens hem werden hij en zijn vrouw overvallen en zouden de piraten zijn vrouw hebben gedood. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft afspraken gemaakt met de Colombiaanse autoriteiten over vervolging in Nederland.

Toestemming procespartijen

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus is er beperkt plek in de zittingszaal. Bij het verdelen van de beschikbare plekken krijgen procespartijen voorrang, gevolgd door pers. In deze zaak hebben zich meerdere belangstellenden gemeld, maar er is onvoldoende ruimte voor iedereen. Om zoveel mogelijk te kunnen voldoen aan de openbaarheid van de rechtspraak heeft de rechtbank alle procespartijen voorgesteld om de strafzaak, met inachtneming van de Persrichtlijn (pdf, 2,9 MB), via een livestream uit te zenden. Hierbij heeft de rechtbank meegewogen dat de verdachte zelf meewerkt aan een documentaire. Zowel de verdachte en zijn raadsman, als het Openbaar Ministerie, zijn hiermee akkoord. De verdachte wordt door de rechtbank niet in beeld gebracht, ondanks dat de documentairemakers daar wél toestemming voor hebben gekregen van de verdachte. Zijn stem mag wel worden opgenomen. Volgens de Persrichtlijn mogen de volgende onderdelen van de strafzitting worden opgenomen:
- De opkomst van de rechtbank.
- De opening van de zitting door de voorzitter.
- De voordracht van de tenlastelegging.
- De behandeling van de feiten: de verdenkingen en het dossier worden inhoudelijk besproken.
- Het requisitoir: voordracht van de officier van justitie met de eventuele strafeis van de officier van justitie.
- Het pleidooi van de advocaat van de verdachte.
- Repliek en dupliek. de officier van justitie reageert op het pleidooi, en de advocaat reageert op de officier van justitie.

Er is geen ruimte voor publiek bij de behandeling van deze zaak. Pers kan zich op de gebruikelijke wijze aanmelden bij de afdeling communicatie.

Uitspraken