Laden...

Rechtszaak over trage besluitvorming herstel toeslagenaffaire

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Rechtszaak over trage besluitvorming herstel toeslagenaffaire
Utrecht, 16 maart 2023

De rechtbank Midden-Nederland behandelt op vrijdag 24 maart vier zaken van mensen die wachten op een beslissing over compensatie en herstel als gevolg van de kinderopvangtoeslagaffaire. De zitting is in Utrecht en start om 09.00 uur.Financiële compensatie

Sinds 2020 hebben veel ouders een aanvraag gedaan voor financiële compensatie van hun schade die zij door de kinderopvangtoeslagaffaire hebben geleden. Sommigen van hen hebben na de Catshuisregeling wel een bedrag van € 30.000,- ontvangen, maar zij wachten vaak nog op een nadere beoordeling van de vraag of zij recht hebben op meer geld. Andere ouders hebben al wel een besluit gekregen, maar waren het oneens en tekenden daarom bezwaar aan. Ze wachten nu op de bezwaarprocedure.

De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) neemt de besluiten over compensatie en herstel namens de Belastingdienst/Toeslagen. Als de UHT niet op tijd beslist, dan kan iemand een procedure bij de bestuursrechter starten. De rechtbank kijkt dan niet naar de inhoudelijke kant van de zaak, maar bepaalt een nieuwe termijn voor het nemen van de beslissing en koppelt daaraan een dwangsom. Deze zaken worden bij de rechtbank bijna altijd vereenvoudigd afgedaan, zonder zitting.

Veel zaken

De rechtbank Midden-Nederland heeft gemerkt dat er juist over het herstel van de toeslagenaffaire steeds meer beroepen vanwege niet tijdig beslissen binnenkomen: de rechtbank kreeg bijvoorbeeld in 2022 ruim 550 van dit soort zaken binnen en kon er ruim 300 afdoen. Ook dit jaar zijn al veel nieuwe zaken aangebracht. Deze aantallen zijn voor de rechtbank aanleiding om een aantal zaken te behandelen op een zitting van de meervoudige kamer. Tijdens deze zitting kunnen de procedures bij de UHT in een bredere context worden besproken. De rechtbank vindt dat ook nodig vanwege de beladen achtergrond van deze zaken, waarin het gaat om herstel van groot onrecht. Uit de reflectie door bestuursrechters (pdf, 704,1 KB) op de kinderopvangtoeslagaffaire blijkt namelijk dat het standaardmatig afdoen van zaken een valkuil kan zijn voor de rechter.

Voor de zitting op 24 maart heeft de rechtbank vier zaken geselecteerd, die min of meer representatief zijn voor de verschillende procedures die er lopen. De zittingsdatum is afgestemd met de UHT en met de advocaten van de mensen die op een beslissing wachten.

Uitspraken