Laden...

Rhenense tantramasseur veroordeeld voor ontucht tijdens sessies

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Rhenense tantramasseur veroordeeld voor ontucht tijdens sessies
Utrecht, 23 april 2019

Een 54-jarige tantramasseur uit Rhenen is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 4 jaar. Er vond tijdens de diverse sessies ontucht plaats met zes vrouwelijke cliënten.

Verantwoordelijkheid en grenzen bewaken

De ontuchtige handelingen vonden plaats tijdens zogenoemde tantrasessies tussen 2013 en 2017 in een chalet van de man. Hij presenteerde zich als (intimiteits)coach en als heler van (seksuele)trauma’s. Op zijn website staat dat hij zich nadrukkelijk bewust is van zijn verantwoordelijkheid en dat hij de grenzen te bewaken heeft. De cliënten waren tijdens de sessies aan zijn hulp en zorg toevertrouwd en de werkzaamheden van de man worden geduid als werkzaamheden in de maatschappelijke zorg.
Bij de politie is onder andere verklaard dat er tijdens de sessies tongzoenen en penetratie plaatsvond, terwijl hij juist had gezegd dat die handelingen geen onderdeel van de behandeling zouden zijn.

Kwetsbare vrouwen met hulpvraag

Als hulpverlener had hij een zekere afstand tot zijn cliënten moeten bewaren juist in een behandelsessie waarin intieme gevoelens worden geuit en waarin een aantal aangeefsters, naar de man ook (verliefdheids)gevoelens heeft gehad en getoond. In plaats daarvan heeft de man deze gevoelens gevoed door het geven van complimentjes en hen speciaal te laten voelen. Hij heeft op ernstige wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van de veelal kwetsbare vrouwen die met een hulpvraag naar hem toekwamen. Het misbruik heeft geleid tot (een toename van) psychische klachten bij de vrouwen.

Strafmaat

De man heeft door zijn handelswijze een ernstige inbreuk gemaakt op de geestelijke en lichamelijke integriteit van de vrouwen. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van ernstige strafbare feiten en dat hier een gevangenisstraf voor moet volgen. De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de vele negatieve berichten over de verdachte op social media en internet(fora) en de gevolgen hiervan voor hem en zijn financiële situatie. Daarnaast legt de rechtbank – als stok achter de deur – een langere voorwaardelijke straf op. De man gaf aan dat hij niet meer wil werken als tantramasseur. Om hier zeker van te zijn legt de rechtbank een beroepsverbod op van 4 jaar om als hulpverlener werkzaamheden uit te voeren in de zorg. Ook mag hij geen contact opnemen met de vrouwen.

Uitspraken