Laden...

Staatsbosbeheer mag konikpaarden Oostvaardersplassen vangen voor de slacht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Staatsbosbeheer mag konikpaarden Oostvaardersplassen vangen voor de slacht
Utrecht, 23 juni 2021

Staatsbosbeheer doet niets fout bij het vangen van konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dat is het oordeel van de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer (Stamina) stelt dat Staatsbosbeheer de konikpaarden niet mag vangen omdat het om een beschermde soort zou gaan. Maar volgens de voorzieningenrechter gebeurt er niets onrechtmatigs.

Vangweide

De grote grazers, waaronder de konikpaarden, zorgen voor schade in de Oostvaardersplassen. Om ervoor te zorgen dat dit niet uit de hand loopt, worden verschillende populaties van dieren teruggebracht. In het geval van de konikpaarden worden de dieren gevangen in een zogenoemde ‘vangweide’: een gebied van 55 hectare waar de paarden zelf in lopen. Vervolgens wordt dat gebied door Staatsbosbeheer afgesloten. Het is de bedoeling dat 200 paarden volgende week gechipt en afgevoerd worden voor de slacht.

Truc

Volgens Stamina vallen de konikpaarden onder de Wet natuurbescherming en mogen ze niet gevangen en gedood worden. De stichting stelt dat Staatsbosbeer met de vangweide gebruik maakt van een truc. Door ze in de vangweide te laten lopen wordt hun wildstatus hen onrechtmatig ontnomen en is het daarmee een constructie om de wet te omzeilen. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee. Konikpaarden staan in de Wet natuurbescherming niet op een lijst van beschermde dieren. Het is niet verboden om ze te vangen. Dit is de keuze van de wetgever en de rechter moet zich daaraan houden. Hoewel de Oostvaardersplassen een bijzonder natuurgebied is, is dat geen reden om te zeggen dat de rechter buiten de wetgever om bescherming moet bieden aan het konikpaard. Conclusie is dat Staatsbosbeheer de konikpaarden mag vangen voor de slacht. De voorzieningenrechter werd ook gevraagd om een oordeel over het afschieten van heckrunderen in de Oostvaardersplassen, vanaf 1 augustus. Daarover volgt over twee weken een uitspraak.

Uitspraken