Laden...

Start behandeling resterende twee zaken in Eris-onderzoek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Start behandeling resterende twee zaken in Eris-onderzoek
Utrecht, 28 maart 2022

Op woensdag 13 april om 9.30 uur start de rechtbank Midden-Nederland in het Justitieel Complex Schiphol met de inhoudelijke behandeling van de resterende zaken van twee verdachten in strafzaak Eris. Het gaat om twee verdachten in deelonderzoek ‘Charon’. In dit onderzoek staan in totaal 8 verdachten terecht die betrokken zouden zijn geweest bij de moord op Justin Jap Tjong in Amsterdam op 31 januari 2017.

‘Vergismoord’

In het Eris-onderzoek worden onder andere verdachten vervolgd die volgens het Openbaar Ministerie een (leidinggevende) rol hadden bij motorclub Caloh Wagoh. Het OM verdenkt in totaal 21 verdachten, onder wie een kroongetuige, van onder meer 5 liquidaties en meerdere pogingen daartoe. De afgelopen maanden behandelde de rechtbank 18 deelonderzoeken van 19 verdachten. Vanaf 13 april worden de zaken behandeld van twee Amsterdammers die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op Justin Jap Tjong. Deze verdachten in het Eris-onderzoek zijn begin 2019 door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot celstraffen van 26 jaar voor de zogenoemde Utrechtse vergismoord op Hakim Changachi en een poging tot moord op een ander, twee dagen later. 

Andere rechters

Twee van de rechters in het huidige Eris-onderzoek waren in 2019 ook rechter in dat laatstgenoemde proces. Toen kwamen bewijsmiddelen aan de orde die mogelijk ook een rol zouden kunnen spelen in Eris. Als gevolg hiervan hebben de twee rechters gevraagd om zich, voor zover het de zaken tegen de twee Amsterdamse verdachten betreft, te laten vervangen (een zogeheten verschoningsverzoek). Dat verzoek is uiteindelijk toegewezen. De zaken van de twee verdachten uit Amsterdam worden daarom door andere rechters behandeld.    

Planning

In totaal zijn 7 dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaken. Een uitgebreidere planning staat op deze pagina. Journalisten moeten zich vooraf aanmelden bij de afdeling communicatie van de rechtbank Midden-Nederland. Dit kan tot uiterlijk woensdag 6 april, 12.00 uur, via midden-nederland@rechtspraak.nl. Ook publiek moet zich aanmelden. Dit kan tot uiterlijk twee werkdagen van tevoren, via publiek.mnl.utr@rechtspraak.nl.

Uitspraken