Laden...

Taakstraf voor Urker die met auto inreed op journalist

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Taakstraf voor Urker die met auto inreed op journalist
Lelystad, 03 augustus 2021

Een 35-jarige man van Urk is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. De man reed op zondag 28 maart van dit jaar tijdens het parkeren van zijn auto in op een journalist van PowNed. De omroep deed bij de Sionkerk verslag van kerkgangers die in coronatijd naar de kerk gingen, zonder zich aan de geldende regels te houden. 

Inparkeren

De man verklaarde op zitting dat hij op de bewuste zondag samen met zijn dochter naar de kerk ging. Toen hij aankwam, zag hij naar eigen zeggen twee lege parkeervakken. Ook zag hij veel mensen bij de Sionkerk staan, onder wie een agent én journalisten. Vlak voor het parkeren hoorde hij een tik op het dak van zijn auto en als reactie daarop keek hij in zijn spiegels. Toen hij weer voor zich keek, zag hij iemand voor de auto wegspringen. Volgens de Urker reed hij niet te hard en trok hij niet expres op. Op zitting zei hij dat hij nooit iemand met opzet aan zou rijden. De agent en een fotograaf die getuige waren van het incident hebben verklaard dat de man wél te hard reed.

Beelden

Het incident is gefilmd door een cameraman. Op de beelden is te zien hoe de verslaggever van Powned en iemand anders op twee lege parkeervakken staan als de man daar wil inparkeren. De verslaggever heeft bij de politie verklaard dat hij bij de Sionkerk stond omdat hij kerkgangers wilde interviewen. Volgens hem reed de Urker bewust op hem in en raakte hij expres zijn knie, die later ook blauw werd. De officier van justitie vroeg op zitting om de man vrij te spreken van de ten laste gelegde mishandeling. Volgens hem kan niet bewezen worden dat de man verantwoordelijk is voor de blauwe knie. De verslaggever was vlak daarvoor namelijk al tegen zijn benen geschopt door twee andere Urkers. Die broers werden daar afgelopen vrijdag voor veroordeeld. De officier vindt dat in de zaak van de 35-jarige Urker wél sprake is van bedreiging. Dat de man zegt dat hij de verslaggever niet zag toen hij inparkeerde, gelooft de officier niet. Op de beelden is te zien hoe hij aan komt rijden, even lijkt te stoppen, maar vervolgens gas geeft terwijl de verslaggever vlak voor hem staat. De officier eiste een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke rijontzegging voor de duur van 2 maanden.

Straf

Op basis van de verklaringen van getuigen én de camerabeelden oordeelt de politierechter dat de Urker de verslaggever heeft moeten zien toen hij aan kwam rijden. Hij gaf gas terwijl de verslaggever al in het parkeervak stond en daarbij raakte hij hem ook. Die kans heeft de Urker vooraf bewust aanvaard. Volgens de politierechter is in deze zaak sprake van bedreiging, maar niet van mishandeling. Er kan niet uitgesloten worden dat de pijn en de blauwe plek zijn ontstaan door het eerdere schoppen tegen de knie. Van de mishandeling wordt de man daarom vrijgesproken. Voor de bedreiging wordt hij veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur.

Uitspraken