Laden...

Taakstraf voor afsteken illegaal vuurwerk tijdens rellen op Urk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Taakstraf voor afsteken illegaal vuurwerk tijdens rellen op Urk
Lelystad, 17 maart 2021

Een 22-jarige man uit Urk is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk. De man stak begin december vorig jaar illegaal vuurwerk af. Dit deed hij tijdens de rellen die op Urk waren uitgebroken.

Illegaal vuurwerk

Het is eind vorig jaar op verschillende momenten onrustig op Urk. Ook op 5 december, Sinterklaasavond, gaan jongeren de straat op om te rellen. Op camerabeelden van de politie is te zien hoe de verdachte rond 23:25 uur vuurwerk afsteekt op de rotonde aan de Akkers. Als de politie hem aanhoudt, ruiken agenten een benzinelucht en vinden ze in één van zijn zakken een stuk illegaal vuurwerk. De verdachte bekent dat hij vlak daarvoor een nitraat had afgestoken.

‘Zelfgemaakte bom’

Volgens de officier van justitie was niet alleen sprake van het afsteken van zwaar, illegaal vuurwerk, maar ging het om een zelfgemaakte bom. De verdachte zou bij het afsteken van het vuurwerk namelijk ook gebruik hebben gemaakt van een fles met daarin een brandbare vloeistof. Het resultaat was een ontploffing met daarbij een grote kans op schade aan goederen en zwaar lichamelijk letsel bij omstanders. Aldus de officier. Zij benadrukte dat de verdachte hiermee bijdroeg aan het verstoren van de orde op Urk.  

Straf

De officier van justitie eiste een taakstraf van 80 uur, maar daar ging de politierechter niet in mee. Uit het dossier blijkt niet dat de verdachte het vuurwerk afstak in combinatie met een fles met daarin een brandbare vloeistof. Dit is ook niet te zien op de camerabeelden. Daarnaast was volgens de politierechter geen sprake van een levensgevaarlijke situatie, zoals de officier stelt. Zo stonden de omstanders op ruime afstand en heeft de verdachte zich niet schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging. Dit was hem ook niet ten laste gelegd. De rechtbank veroordeelt de man voor het afsteken van een stuk illegaal vuurwerk. Dat hij dit deed op een avond waarop rellen waren uitgebroken, wordt als strafverzwarend meegenomen. De man droeg op die manier bij aan de rellen op Urk. De politierechter veroordeelt de verdachte tot een taakstraf van 40 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Uitspraken