Laden...

Taakstraf voor slaan en schoppen van vier agenten in Amersfoort

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Taakstraf voor slaan en schoppen van vier agenten in Amersfoort
Utrecht, 10 februari 2021

Een 24-jarige man uit Oss is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. De man was in maart 2018 betrokken bij een vechtpartij in het centrum van Amersfoort. Hierbij richtte hij zich samen met anderen tegen vier politieagenten. De agenten werden geschopt en geslagen. Eén van hen werd door de broer van de verdachte in een wurggreep gehouden.

Geweldsexplosie

In de nacht van 10 maart 2018 komt de Ossenaar, samen met vrienden en familie, terug van een avond stappen in het centrum van Amersfoort. Als politieagenten de groep na een incident aanspreken in de buurt van de Nieuweweg en Krommestraat, ontstaat vrijwel direct een geweldsexplosie tegen de agenten. De broer van de verdachte houdt één van de agenten op de grond vast in een wurggreep. Zij verliest zelfs even haar bewustzijn. De verdachte duwt ondertussen andere agenten op de grond en slaat en schopt hen. Hierdoor worden zij belemmerd om hun collega uit de wurggreep te bevrijden.

Bewijs

De verdachte heeft tijdens de politieverhoren én op zitting zijn aandeel in het geweld tegen de agenten grotendeels bekend. Daarnaast is hij te zien op beelden van de bodycam van één van de agenten én zijn opnames gemaakt door een omstander. De man heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging tegen politieambtenaren tijdens de uitoefening van hun dienst. Uit hun verklaringen blijkt dat zij gedurende hun carrière niet eerder geconfronteerd zijn met dit soort heftig geweld tegen hen.

Straf

De broer van de verdachte is eerder al door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Het Hof legde hem in hoger beroep 20 maanden op, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Het aandeel van deze verdachte in de openlijke geweldpleging is kleiner, hij betuigt spijt én hij heeft zijn leven een heel andere wending gegeven.  Maar volgens de rechtbank leverde óók hij een wezenlijke bijdrage aan het geweld. In zaken waarbij sprake is van het plegen van openlijk geweld met letsel tot gevolg, wordt doorgaans een taakstraf opgelegd van 150 uur. Als het geweld is gepleegd tegen de politie kan de straf worden verhoogd met 33 tot 100 procent. De rechtbank legt de verdachte de hoogst mogelijke taakstraf op van 240 uur. Dit is conform de eis van de officier van justitie.

Uitspraken