Taakstraffen en voorwaardelijke jeugddetentie voor reeks inbraken en diefstallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Taakstraffen en voorwaardelijke jeugddetentie voor reeks inbraken en diefstallen
Utrecht, 12 april 2018

Drie jongens die eind 2016 en begin 2017 een spoor van inbraken, diefstallen en vernielingen achter zich lieten in onder andere Amersfoort, Harderwijk en Ermelo zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot taak- en leerstraffen. Daarnaast krijgen de verdachten een voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd.

Leidende rol

Een 18-jarige verdachte uit Hoevelaken had volgens de rechtbank een leidende rol bij de inbraken, diefstallen en vernielingen in onder andere woningen, chalets en een container. Bij de inbraken nam het drietal onder andere computerapparatuur, identiteitsbewijzen en geld mee. De verdachte uit Hoevelaken is veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van 8 maanden, een taakstraf van 200 uur en een leerstraf van 35 uur.

Mededaders

De rechtbank veroordeelt een 18-jarige verdachte uit Bunschoten-Spakenburg tot een voorwaardelijke jeugddetentie van 5 maanden en een taakstraf van 150 uur. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan 8 strafbare feiten. De derde verdachte, een 18-jarige verdachte uit Amsterdam is veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van 3 maanden, een taakstraf van 100 uur en 34 uur leerstraf. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan 7 strafbare feiten.

Kinderbescherming

Bij het opleggen van de straffen heeft de rechtbank rekening gehouden met adviezen van de Raad voor de Kinderbescherming. Het jeugdstrafrecht is van toepassing. Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de verdachten tussen de feiten en de zitting niet opnieuw met de politie in contact zijn geweest. Het gaat om oude feiten en de verdachten hadden nog geen strafblad. Volgens de rechtbank zou een onvoorwaardelijke jeugddetentie onder deze omstandigheden de positieve lijn die de verdachten inmiddels sinds begin 2017 hebben ingezet te niet doen en het risico op herhaling vergroten. Dat is niet in het belang van de verdachten, maar ook niet van de maatschappij, zo oordeelt de rechtbank.

Uitspraken

Meest gelezen berichten