Tbs voor stalken van tv-verslaggeefster en journaliste

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Tbs voor stalken van tv-verslaggeefster en journaliste
Lelystad, 30 januari 2015

De rechtbank Midden-Nederland legde vrijdag aan een 53-jarige man uit Landgraaf tbs met dwangverpleging op voor het stalken en bedreigen van een tv-verslaggeefster en het stalken van een journaliste. De man is vanwege zijn ziekelijke stoornis volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

In 2013 en 2014 stuurde de man de tv-verslaggeefster 124 mailberichten waarin hij probeerde contact met haar te krijgen. Hij probeerde afspraken met haar te maken en reed ook twee keer naar het Mediapark. Op 5 juli 2014 stuurde de man een mail waarin hij haar bedreigde en werd vervolgens daarop aangehouden. Ook aan de andere vrouw stuurde de man verschillende e-mails, sms-berichten en brieven. Hij hield niet op, ook niet toen hij in voorlopige hechtenis zat.

Uit de rapportage van twee deskundigen is gebleken dat de man lijdt aan een ziekelijke stoornis, waaronder een waanstoornis. Het stalken en bedreigen komt uit deze stoornis voort, en vanwege deze stoornis is er ook een reëel gevaar dat de man met zijn gedragingen doorgaat, ook mogelijk in de richting van anderen.

Het herhalingsgevaar voor stalken wordt door deskundigen als bijzonder hoog ingeschat. De rechtbank oordeelde dat de man alleen in het kader van tbs met dwangverpleging voor zijn stoornis behandeld kan worden en dat alleen op deze manier de veiligheid van personen gewaarborgd is.

Meest gelezen berichten