Laden...

Tot 16 jaar cel voor leden criminele drugsorganisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Tot 16 jaar cel voor leden criminele drugsorganisatie
Utrecht, 29 maart 2021

Vijf mannen uit Nieuwegein, Oss, Varsselder en Amsterdam zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 7 tot 16 jaar. Het vijftal maakte in de periode 2014 – 2018 deel uit van een criminele organisatie die zich onder andere bezighield met internationale drugshandel, liquidaties, witwassen en opzetheling van auto’s. Ook hadden ze wapens en munitie in hun bezit. Twee andere mannen uit Nieuwegein zijn vrijgesproken.

Uitgeholde accu’s

Een 38-jarige verdachte uit Nieuwegein was leider van de criminele organisatie. Samen met anderen was hij verantwoordelijk voor meerdere drugstransporten van Nederland naar Groot-Brittannië. Het ging in de periode 2014 – 2016 om grote hoeveelheden: in totaal exporteerden de mannen minstens 2500 kilo cocaïne en heroïne. Ze deden dit iedere keer op dezelfde manier. Zo waren het altijd auto-onderdelen die via verschillende transportlijnen naar Groot-Brittannië werden vervoerd. De pakketten cocaïne en heroïne die zijn onderschept, waren verstopt in uitgeholde accu’s en/of acculaders die van binnen waren bekleed met lood. Zo viel het niet op bij controles. De pakketten waren altijd vacuüm verpakt. Bij doorzoekingen in loodsen (die op naam stonden van verdachten) zijn al dan niet uitgeholde accu’s, verpakkingsfolie en machines gevonden waarmee pakketten vacuüm kunnen worden verpakt. Daarnaast zijn bij verdachten transportbrieven aangetroffen en is in versleutelde PGP-berichten te lezen hoe verdachten het met elkaar over de drugstransporten hebben. Tot slot zijn in twee garageboxen in Bilthoven en in een loods van de verdachte uit Oss in totaal veertien vuurwapens, een machinegeweer, tien handgranaten en een aanzienlijke hoeveelheid munitie aangetroffen.

Vrijspraak (poging tot) moord

De rechtbank legt de 38-jarige Nieuwegeiner een celstraf op van 16 jaar, de maximale straf voor het bewezen verklaarde. Volgens de rechtbank was hij degene die het in de organisatie voor het zeggen had. Hij gaf de andere verdachten opdrachten en bepaalde hoeveel zij voor hun werk betaald kregen. In tegenstelling tot de officier van justitie acht de rechtbank in deze zaak wél bewezen dat de organisatie zich naast drugshandel en wapenbezit, óók bezighield met liquidaties, witwassen en opzetheling. Toch legt de rechtbank hem een aanzienlijk lagere straf op dan de 30 jaar die de officier had geëist. Dit komt omdat niet is bewezen dat de verdachte opdracht heeft gegeven voor de poging tot moord en de moord op een man in De Meern in respectievelijk 2014 en 2016.

Straffen

De rechtbank legt een 33-jarige man uit Nieuwegein een celstraf op van 14 jaar. Ook zijn rol binnen de criminele organisatie was groot, maar minder groot dan die van zijn medeverdachte. De verdachten uit Oss en Varsselder zijn veroordeeld tot celstraffen van 8 jaar en de man uit Amsterdam tot een celstraf van 7 jaar voor deelname aan een criminele organisatie, drugshandel en wapenbezit. De rechtbank spreekt twee Nieuwegeiners wegens gebrek aan bewijs vrij.

Uitspraken