Laden...

Tot 24 maanden cel voor Marktplaatsoplichters

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Tot 24 maanden cel voor Marktplaatsoplichters
Utrecht, 18 februari 2019

Een 22-jarige man uit Den Haag en een 22-jarige man uit Zoetermeer zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor grootschalige oplichting op Marktplaats. De Hagenaar is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. De Zoetermeerder heeft een straf van 21 maanden gekregen waarvan ook 6 maanden voorwaardelijk.

Producten nooit geleverd

In de tweede helft van 2017 hebben beide verdachten ruim 10 Marktplaatsaccounts gehackt. Dit deden ze onder andere door de eigenaren van de Marktplaatsaccounts op te bellen en met een smoes de inloggegevens te ontfutselen. Vervolgens hebben ze met die accounts verschillende producten te koop aangeboden maar – nadat er een overeenkomst was gesloten en ze het geld ontvangen hadden – nooit de producten geleverd. In totaal gaat het om ruim 50 slachtoffers. Met deze oplichtingspraktijken hebben beide verdachten een aanzienlijke som geld binnengehaald en grote maatschappelijke schade aangericht. Die schade bestaat onder andere uit het ernstig inbreuk maken op de reputatie van de bestaande Marktplaatsaccounts, die al jaren actief waren op de verkoopwebsite. Bij het kopen van goederen via Marktplaats is vertrouwen van essentieel belang. Een inbreuk daarop werkt ontwrichtend voor het online handelsverkeer.

Witwassen

De twee maakten deel uit van een criminele organisatie waarbij de verdachten allebei hun eigen rol hadden. Ze hadden een doordachte en professionele werkwijze waarbij zij bewust accounts gehackt hebben die een zekere staat van dienst hadden binnen Marktplaats. Criminele organisaties ondermijnen de rechtsorde, veroorzaken maatschappelijke onrust en berokkenen de maatschappij financieel nadeel. Door het opstrijken van het geld dat ze verdienen met de oplichting en het gebruiken van dit geld in het legale circuit hebben de twee zich ook schuldig gemaakt aan witwassen.

Eerdere veroordeling

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder andere meegewogen dat beide verdachten eerder zijn veroordeeld voor vermogensdelicten. Naast de gevangenisstraf moeten de mannen ook tientallen gedupeerden hun geld terugbetalen.

Uitspraken