Laden...

Tot 4,5 jaar cel voor deelname aan criminele drugsorganisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Tot 4,5 jaar cel voor deelname aan criminele drugsorganisatie
Utrecht, 17 maart 2023

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt vier mannen en één vrouw tot gevangenisstraffen oplopend tot 4,5 jaar voor hun deelname aan een criminele drugsorganisatie. Een vijfde man wordt wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie, maar wordt wel veroordeeld voor drugshandel. Het zestal was van oktober 2019 tot februari 2021 met name actief in het Utrechtse Leerdam en omgeving. 

Criminele organisatie

De verdachten kwamen in beeld nadat de 39-jarige hoofdverdachte werd aangehouden. De politie had meerdere meldingen gekregen dat vanuit zijn woning in Leerdam drugs zou worden gedeald. Bij zijn aanhouding werden meerdere telefoons in beslag genomen waarop onder andere belastende gesprekken met zijn medeverdachten stonden. Ook vond de politie op deze zogenoemde ‘dealnummers’ gesprekken met afnemers van drugs. Hieruit kwam het beeld naar voren dat sprake was van een georganiseerde criminele organisatie die in drugs handelde. De hoofdverdachte, zijn 34-jarige zus uit Delft en een 28-jarige man uit Almkerk hadden een aansturende rol in het geheel. Bij de zus werd meer dan € 130.000,- contant geld gevonden. Twee andere verdachten uit Leerdam en Culemborg brachten de drugs vooral rond en leverden aan de afnemers. Een man uit Amsterdam was betrokken bij de drugshandel, maar volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat hij onderdeel uitmaakte van de criminele organisatie. In tegenstelling tot de andere verdachten kwam hij niet voor in tapgesprekken, werd hij niet herkend door afnemers en was hij niet in beeld tijdens observaties door de politie. 

Getuige

De rechtbank veroordeelt de hoofdverdachte niet alleen voor zijn leidende rol binnen de criminele organisatie. Hij heeft ook geprobeerd om een getuige die belastend over hem had verklaard op andere gedachten te brengen en zijn verklaring in te laten trekken. Ook dat is strafbaar. Volgens de rechtbank gaat het om een zeer ernstig misdrijf. Getuigen moeten tijdens een strafproces in vrijheid en zonder beïnvloeding van derden kunnen verklaren. Dit is van groot belang voor de betrouwbaarheid van de afgelegde verklaringen en daarmee voor de waarheidsvinding door de rechter. Volgens de rechtbank heeft deze verdachte het strafproces op zeer kwalijke wijze schade proberen toe te brengen.

Straffen

De officier van justitie eiste voor de hoofdverdachte een gevangenisstraf van 6 jaar, maar daar gaat de rechtbank niet in mee omdat de rechtbank een kortere periode van drugshandel bewezen vindt. Gelet op zijn (leidende) rol in het geheel, het beïnvloeden van een getuige én witwassen vindt de rechtbank een gevangenisstraf van 4,5 jaar passend. De rechtbank legt zijn zus een gevangenisstraf op van 2,5 jaar. Naast deelname aan een criminele organisatie wordt zij ook veroordeeld voor witwassen en bijstandsfraude (valsheid in geschrift). De andere verdachten worden veroordeeld tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen variërend van 244 dagen tot 2 jaar. Daarnaast legt de rechtbank aan drie van hen ook een taakstraf op.

Uitspraken