Laden...

Tot 4 jaar cel voor woningoverval bij eigen oom in Almere

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Tot 4 jaar cel voor woningoverval bij eigen oom in Almere
Lelystad, 30 juni 2021

Twee vrouwen van 22 en 28 jaar en een man van 25 zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor een gewelddadige woningoverval in Almere. De geplande overval vond plaats in de woning van de oom van één van de vrouwen. De rechtbank legt straffen op variërend van een jaar jeugddetentie tot 4 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Twee andere verdachten zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van het medeplegen van de woningoverval. 

Overval

Het slachtoffer is op 11 november 2018 in zijn eigen huis in Almere. Hij heeft bezoek van zijn nichtje en een vriendin van haar. Midden in de nacht hoort hij geluiden op het balkon. Via de balkondeur, die een stukje open was gezet, komen een aantal personen naar binnen. Eén van de binnendringers heeft een wapen vast. Het slachtoffer duikt naar eigen zeggen weg, maar voelt direct iemand op zijn rug springen. Een man vraagt vervolgens: “Waar is het geld?” Nadat het slachtoffer zegt dat hij geen geld heeft, wordt hij meerdere keren geslagen en bedreigd. Ondertussen hoort hij hoe anderen zijn kasten doorzoeken en leeghalen. Terwijl er nog iemand op zijn rug zit, haalt een ander zijn trouwring van zijn vinger. Het slachtoffer ziet uiteindelijk drie personen wegrennen. Ook zijn nichtje is dan verdwenen.

Eigen nichtje

Na de overval biecht het nichtje uiteindelijk tegenover haar oom op dat de overval gepland was, dat ze de mannen die binnen waren niet kent, maar de betrokken meisjes wel. Ze sprak bewust met haar oom af om in dat weekend langs te komen. Ze maakte foto’s van de woning zodat de medeverdachten die ook konden vinden. De balkondeur is bewust opengezet. Op de telefoon van het nichtje vindt de politie een WhatsApp-gesprek waarin onder andere wordt gesproken over foto’s die ze moeten wissen én over hun angst om gepakt te worden. Ook wordt de naam van een medeverdachte die in de woning was genoemd. In een getapt telefoongesprek uit hij daar vervolgens zijn zorgen over. Uiteindelijk legt het nichtje bij de politie belastende verklaringen af over alle medeverdachten.

Straffen

De rechtbank veroordeelt het 22-jarige nichtje van het slachtoffer tot een jeugddetentie van een jaar waarvan de helft voorwaardelijk. De vrouw uit Amstelveen was tijdens de overval 19 jaar. De rechtbank ziet reden om het jeugdstrafrecht toe te passen. Een 25-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel is veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar. Hij was één van de overvallers in de woning. De rechtbank legt de 28-jarige vrouw uit Rozenburg een celstraf op van 3 jaar. Ook moet ze een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 267 dagen alsnog uitzitten. Deze vrouw had contact met de medeverdachten en vervoerde hen voor en na de overval. Twee andere verdachten zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De verklaringen van het nichtje worden in die zaken niet ondersteund door ander bewijsmateriaal. De veroordeelden moeten ook een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken