Laden...

Tot 6 jaar cel voor afpersing en schietincident Winterswijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Tot 6 jaar cel voor afpersing en schietincident Winterswijk
Lelystad, 12 februari 2020

Een 22-jarige man uit Winterswijk is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. Samen met een 27-jarige medeverdachte uit Arnhem probeerde hij eind 2018 twee mannen op een gewelddadige manier af te persen. Vlak daarna werd ook geschoten door de man uit Winterswijk, naar later bleek op twee agenten. Eén van hen raakte gewond. De vriendin van de schutter kreeg een voorwaardelijke celstraf van 1 maand en een taakstaf van 80 uur opgelegd. Het wapen lag bij haar thuis. De rechtbank veroordeelde de andere man die betrokken was bij de afpersing tot 13 maanden cel. 

Winterwijkse rapscene

Van 8 op 9 december 2018 zijn twee verdachten op een feest bij één van hen thuis in Winterswijk. Een derde verdachte, de vriendin van de 22-jarige man uit Winterswijk, belt hem op als ze ontdekt dat er een tekst in haar voordeur is gekrast. Ze ziet twee mannen in het trappenhuis. De tekst op de deur is eerder door iemand onder een video van de verdachte op YouTube geplaatst. Uit het dossier blijkt dat er al langer een langlopend conflict is dat zich afspeelt in de Winterwijkse rapscene.

Escalatie

De twee verdachten beslissen om verhaal te gaan halen bij de mannen die de tekst op de voordeur zouden hebben gekrast. Ze vernielen met veel kabaal een ruit van de voordeur en schreeuwen om geld. Als dit niets oplevert, besluit de 22-jarige verdachte het conflict nog verder te laten escaleren door een vuurwapen op te halen bij zijn vriendin. Dat wapen ligt in haar slaapkamer. Uiteindelijk gaan alle drie de verdachten terug naar het huis van de mannen. Daar zijn inmiddels ook twee politieagenten aanwezig. Ze worden beschoten door de 22-jarige verdachte en één van hen wordt ook geraakt. Als de agent terugschiet, raakt hij de vriendin van de schutter. Uiteindelijk vertrekken de schutter en zijn vriendin en gooit de schutter onderweg het wapen weg. 

Veroordelingen

De verdachte die schoot verklaarde tijdens het proces dat hij niemand wilde verwonden. Hij wilde naar eigen zeggen de mannen alleen maar bang maken. Ook wist hij niet dat hij op agenten schoot. Dit laatste neemt de rechtbank mee in de strafoplegging, door te concluderen dat niet vaststaat dat verdachte bewust op politieagenten heeft geschoten. Dit neemt niet weg dat de verdachte meerdere levens op een onaanvaardbare manier in gevaar bracht. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 6 jaar. Zijn vriendin is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een taakstraf van 80 uur. Zij had een vuurwapen met bijbehorende demper en munitie in haar bezit. De medeverdachte die een bijdrage leverde aan de gewelddadige afpersing heeft 13 maanden cel opgelegd gekregen. Hij gebruikte eerder bij de opnames van een videoclip een echt vuurwapen. Ook hiervoor is hij veroordeeld.

Uitspraken