Laden...

Tot 9 jaar cel en geldboetes tot 60.000 euro voor deelname criminele organisaties die handelden in crystal meth en cocaïne

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Tot 9 jaar cel en geldboetes tot 60.000 euro voor deelname criminele organisaties die handelden in crystal meth en cocaïne
Utrecht, 12 april 2022

De rechtbank Midden-Nederland heeft 10 mannen veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met de productie van crystal meth. Onder deze organisatie vielen drie drugslabs in Herwijnen, Kerkenveld en Ridderkerk én een opslag in Zwijndrecht. Twee mannen namen ook deel aan een organisatie die een cocaïnewasserij in Nijeveen runde. 

Professionele organisatie

De verdachten waren onderdeel van een zeer professionele organisatiestructuur, te vergelijken met dat van een legaal bedrijf. Zo hielden zij zich bezig met het hele productieproces van crystal meth. Ze gingen over onder andere (de prijzen van) grondstoffen, de productielocaties, de verkoop, het afvoeren van drugsafval en het aansturen van Mexicaanse ‘koks’ die in de drugslabs de crystal meth produceerden. Er bestond een duidelijke hiërarchie en taakverdeling, waarbij sprake was van een leider, een boekhouder, investeerders, coördinatoren en uitvoerders. Uit het onderzoek naar de drugslabs bleek dat er voor ruim 130 kilo aan crystal meth is aangetroffen, terwijl uit onderschepte Encrochat berichten naar voren komt dat er nog veel meer is geproduceerd.

Encrochat

De verdachten communiceerden met elkaar via versleutelde berichten, zogenoemde Encrochat berichten. In april 2020 werd de server van Encrochat die in Frankrijk stond, gehackt door de Franse autoriteiten. Bij die hack werden miljoenen berichten van gebruikers onderschept en overgedragen aan Nederland. Zo kwam de politie uiteindelijk de verdachten op het spoor. Een 41-jarige man uit Dordrecht is veroordeeld tot een celstraf van 9 jaar en een geldboete van 60.000 euro. Hij gaf leiding aan de  criminele organisatie die zich bezighield met de productie van crystal meth. Daarnaast vervulde hij ook een rol binnen de organisatie die de cocaïnewasserij runde. Aan de overige verdachten die deelnamen aan de criminele organisatie zijn celstraffen opgelegd variërend van 2 tot en met 7 jaar, afhankelijk van hun rol. Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank ook de omvang van de drugsproductie én de verwoestende verwerking van crystal meth op gebruikers meegewogen. De productie leidde bovendien tot forse milieuschade (drugsafval) en de organisatie werkte samen met buitenlandse drugscriminelen, de zogenaamde ‘koks’ uit Mexico.

Vier andere verdachten

De rechtbank heeft nog 2 verdachten veroordeeld voor deelname aan een andere criminele organisatie die zich bezighield met het maken van snuifcocaïne en het verkopen ervan. Het bewerkingsproces vond plaats in de woning van één van die verdachten, waar ook ruim 5 kilo cocaïne is aangetroffen. Deze mannen zijn veroordeeld tot 4 en 2 jaar cel. Bij 2 laatste verdachten is niet bewezen dat zij deelnamen aan een criminele organisatie. Zij worden veroordeeld voor het bezit van grote hoeveelheden harddrugs en in één geval ook de productie ervan. De rechtbank legt hen celstraffen op van 36 en 28 maanden.

Uitspraken