Twee jongemannen veroordeeld voor seksuele uitbuiting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Twee jongemannen veroordeeld voor seksuele uitbuiting
Utrecht, 17 oktober 2018

Twee jongemannen uit Vreeland en Utrecht zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel. Een 18-jarige man uit Vreeland is veroordeeld tot 6 maanden jeugddetentie. Omdat hij korte tijd in voorarrest heeft gezeten moet hij nog een aantal maanden naar een jeugdinrichting. Daarnaast is hij veroordeeld tot 8 maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Een 20-jarige man uit Utrecht is veroordeeld tot 160 dagen gevangenisstraf die hij in voorarrest al heeft uitgezeten. Daarnaast heeft hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van 300 dagen en een werkstraf van 120 uur gekregen. Het gaat om twee afzonderlijke zaken.

Slechte pooier

De man uit Vreeland, die een deel van de periode minderjarig was, heeft een aantal weken een 15-jarig meisje gedwongen om in de prostitutie te werken en het geld aan hem te geven. Als zij dit niet zou doen dan zou de verdachte een seksfilmpje van haar naar haar vrienden en familie sturen. De man heeft het slachtoffer instructies gegeven voor haar werkzaamheden in de prostitutie en hij heeft haar gepromoot om zo klanten voor haar te regelen. Daarnaast liet hij haar ’s avonds laat en ’s nachts alleen met de trein afreizen naar de klanten. De officier van justitie noemde de verdachte in dat licht dan ook nog een slechte pooier. De rechtbank onderstreept dat. De man heeft zich op geen enkele wijze bekommerd om de veiligheid van het slachtoffer terwijl hij heeft geprobeerd haar zoveel mogelijk geld afhandig te maken. De rechtbank noemt het zeer zorgelijk dat de 18-jarige verdachte niet de ernst van zijn gedrag lijkt in te zien.

Tippelzone

Ook de 20-jarige Utrechter heeft zich schuldig gemaakt aan mensenhandel. In ruim een maand tijd heeft hij een 16-jarig meisje geholpen met prostitutiewerkzaamheden op de tippelzone in Utrecht. Een groot deel van het geld dat zij met de werkzaamheden verdiende heeft ze afgegeven aan de verdachte. Pas na een tip heeft de politie een einde kunnen maken aan de werkzaamheden. Mensenhandel is een vergaande manier van uitbuiting waarbij een ernstige inbreuk wordt gemaakt op de fundamentele rechten als menselijke waardigheid en persoonlijke vrijheid. Uit de verklaringen blijkt dat het slachtoffer niet aan het prostitutiewerk was begonnen als zij geen contact had gehad met de verdachte.

Bij minderjarige slachtoffers in dit soort zaken wordt ervan uitgegaan dat zij niet beschikken over een zekere rijpheid om de gevolgen van hun handelingen te kunnen overzien en zelfstandig beslissingen te kunnen nemen. Een eventuele instemming van het slachtoffer om in de prostitutie te werken is dan ook niet relevant. Naast de jeugddetentie en de gevangenisstraf moeten de verdachten zich laten behandelen en mogen ze geen contact opnemen met de slachtoffers.

Uitspraken

Meest gelezen berichten