Laden...

Uitlevering Marengo-verdachte aan Marokko mag juridisch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Uitlevering Marengo-verdachte aan Marokko mag juridisch
Lelystad, 09 maart 2023

Een 29-jarige Nederlandse man mag uitgeleverd worden aan Marokko. De uitleveringsrechter van de rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de uitlevering ‘toelaatbaar’ is, zoals dat juridisch heet. De rechtbank geeft de minister ook een advies over de uitlevering. In dat advies wordt aandacht gevraagd voor de zorgelijke mensenrechtensituatie in Marokko. Het is uiteindelijk aan de minister van Justitie en Veiligheid om te beslissen op het uitleveringsverzoek.

Moord op zoon rechter

De man is in Nederland verdachte in het zogenoemde Marengo-proces. Het OM eiste vorig jaar een levenslange gevangenisstraf tegen hem. In Marokko wordt hij onder andere verdacht van betrokkenheid bij een ‘vergismoord’. In een café in Marrakech werd in 2017 een zoon van een Marokkaanse rechter vermoord, terwijl het eigenlijke doelwit iemand anders was. Als verdachte in het Marengo-proces zit de man in Nederland in voorlopige hechtenis. Marokko heeft om zijn uitlevering gevraagd. Het is aan een Nederlandse uitleveringsrechter om te oordelen of een eventuele uitlevering toelaatbaar is. Daarnaast adviseert de rechtbank de minister over de uitlevering, die beslist uiteindelijk op het verzoek.

Toelaatbaar

Volgens de man is vervolging door Marokko gebaseerd op politieke motieven. Daarnaast zegt hij dat er in dat land sprake is van een duidelijke schending van het recht op een eerlijk proces. De belastende verklaringen tegen hem zouden door marteling verkregen zijn. Zijn uitlevering is volgens hem dan ook niet toelaatbaar. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt anders. Marokko heeft het uitleveringsverzoek met de juiste stukken onderbouwd. Ook is geen sprake van politieke vervolging. Dat de moord op de zoon van een Marokkaanse rechter voor ophef zorgt, wil nog niet zeggen dat het een feit van politieke aard is. Uitlevering moet door de rechter worden tegengehouden als in Nederland blijkt dat de verdachte het feit niet gepleegd kan hebben. De man zegt onschuldig te zijn, maar dat betekent nog niet dat hij het niet gedaan kan hebben. 

Tot slot heeft de rechtbank zich gebogen over de vraag of uitlevering leidt tot een duidelijke schending van zijn recht op een eerlijk proces. Dat is ook niet aannemelijk geworden. Zo waren er Nederlandse rechercheurs in Marokko bij een verhoor van een medeverdachte, die ook in het Marengo-proces voorkomt. Hun bevindingen leiden niet tot de conclusie dat er bij die verhoren sprake is geweest van marteling. Wel is er af en toe behoorlijk druk uitgeoefend op de medeverdachte, maar het is niet zo dat is gebleken dat deze medeverdachte in Marokko niet in vrijheid heeft kunnen verklaren.

Advies

De rechtbank komt dus tot de conclusie dat volgens de Uitleveringswet uitlevering van deze man aan Marokko toelaatbaar is. In haar advies aan de minister wordt wel aandacht gevraagd voor de zorgelijke mensenrechtensituatie in het land, met name de slechte omstandigheden in detentie. Ook moet Marokko garanderen dat dat de doodstraf niet zal worden opgelegd en in elk geval niet zal worden uitgevoerd en dat een eventuele straf van de Nederlandse verdachte in Nederland mag worden uitgezeten.

Uitspraken