Laden...

Utrechter veroordeeld voor poging zware mishandeling agent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Utrechter veroordeeld voor poging zware mishandeling agent
Utrecht, 30 november 2021

Een 21-jarige Utrechter is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een (deels voorwaardelijke) gevangenisstraf én de maximale taakstraf van 240 uur. De man maakte zich in mei in Utrecht schuldig aan een poging zware mishandeling, mishandeling én belediging van een agent. Hij hoeft niet terug naar de gevangenis omdat hij al 13 dagen vast heeft gezeten. Die tijd legt de rechtbank als onvoorwaardelijke celstraf op met daarbovenop een voorwaardelijk deel van 6 maanden.

Worsteling

In de nacht van 30 mei van dit jaar loopt de man in de Potterstraat in Utrecht. Hij is dronken en roept naar een agent: ‘Politie! Kankerhomo!’ Die besluit daarop de man aan te houden voor openbare dronkenschap. Er ontstaat een worsteling waarbij in eerste instantie de agent bovenop de man komt te liggen. Die verzet zich hevig. Als hij de agent in zijn kruis grijpt, zijn de rollen ineens omgedraaid. De man komt bovenop de agent terecht en omklemt met één arm zo’n 30 seconden zijn nek. In zijn aangifte vertelt de agent dat hij uit alle macht los probeerde te komen en dat hij nog amper lucht kreeg. Toch lukt het hem om uiteindelijk los te komen door de man twee keer in zijn gezicht te slaan.     

Geen poging tot doodslag

De worsteling is te zien op camerabeelden. De agent verklaart dat hij het gevoel had dat hij heel zwaar in de problemen zat en dat hij bang was om knock-out te gaan. Volgens de officier van justitie is in deze zaak sprake van een poging tot doodslag, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Het is niet bewezen dat de man ook daadwerkelijk de bedoeling had om de agent te doden. Daarnaast zit er onvoldoende informatie in het dossier waaruit blijkt dat de kans op een dodelijke afloop aanzienlijk was. De man hield de agent met zijn rechterarm onder de oksel vast en omklemde met zijn andere arm zijn nek. De agent was nog in staat om de man meerdere forse klappen te geven. Daarnaast waren in zijn nek slechts enkele krassen te zien en heeft hij die niet laten onderzoeken door een arts. De rechtbank oordeelt dat onder deze omstandigheden niet gesproken kan worden over een poging tot doodslag. 

Straf

De man wordt wél veroordeeld voor poging zware mishandeling (dichtknijpen keel), mishandeling (gijpen in het kruis) en belediging van de agent. Doordat de rechtbank tot een andere bewezenverklaring komt dan de officier van justitie wijkt de straf af van zijn eis. Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar wat in soortgelijke zaken is opgelegd. Voor zware mishandeling is het uitgangspunt doorgaans 3 tot 6 maanden cel. In deze zaak gaat het om een poging zware mishandeling. Gelet op de persoonlijke omstandigheden en de jonge leeftijd van de verdachte adviseert de reclassering een voorwaardelijke gevangenisstraf én een taakstraf op te leggen. Dit advies neemt de rechtbank over. Daarnaast moet hij de agent een schadevergoeding van € 800,- betalen.

Uitspraken