Laden...

VPRO hoeft uitlating over Baudet in Buitenhof niet te rectificeren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > VPRO hoeft uitlating over Baudet in Buitenhof niet te rectificeren
Lelystad, 25 maart 2020

De VPRO hoeft een uitzending van Buitenhof, waarin uitlatingen van Thierry Baudet werden geparafraseerd, niet te rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. Baudet stapte naar de rechter omdat Buitenhof ten onrechte de indruk zou hebben gewekt dat hij en zijn partij er racistische denkbeelden op nahouden. De voorzieningenrechter vindt dat de parafrase gebrekkig is, maar oordeelt tegelijkertijd ook dat gelet op alle omstandigheden, de VPRO niet onrechtmatig handelde.

Uitleg kortgedingvonnis Baudet-VPRO

Parafrase

In het programma Buitenhof, op zondag 23 februari 2020, legde de presentatrice uitlatingen van Baudet voor aan een studiogast. Die uitlatingen deed Baudet vijf dagen eerder in de Tweede Kamer. De letterlijke woorden van de politicus waren: “De Europese Unie is een staat in wording. Al dat geld gaat naar de wording van die staat. Dus naar het regelen van buitenlandse politiek. Naar het opzetten van veerdiensten om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken zodat er geen nationale staten meer zullen zijn.” De presentatrice van Buitenhof vatte dit in een vraag aan de gast als volgt samen: “Thierry Baudet baarde afgelopen week opzien in de Tweede Kamer door te zeggen dat hij denkt dat de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten. Dat zorgde ervoor dat vice-premier De Jonge afgelopen vrijdag zei: 'dat is wel heel radicaal taalgebruik, en ik wil eigenlijk iedereen oproepen zich daar tegen uit te spreken'. Wat vindt u daarvan?"

Gebrekkig

Baudet en Forum voor Democratie stellen dat Buitenhof door middel van deze parafrase bewust karaktermoord pleegde op Baudet. De woorden ‘blank’, ‘ras’, en ‘vervanging’ zijn in het Tweede Kamerdebat niet door Baudet gebruikt en dus zou het programma onrechtmatig hebben gehandeld. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee, maar vindt wél dat de parafrase van Buitenhof gebrekkig is. De drie woorden hebben namelijk een bijzonder negatief gewicht. Toch is dat niet doorslaggevend in deze zaak. 

Niet onrechtmatig

De voorzieningenrechter oordeelt dat Buitenhof niet onrechtmatig heeft gehandeld. Zo deed Baudet in 2015 en 2017 uitspraken over onder meer een ‘blank en dominant Europa’. De parafrase van de presentatrice van Buitenhof kan daar niet los van worden gezien. Daarnaast is Baudet een publieke figuur, die actief deelneemt aan het publieke (politieke) debat. Dit betekent dat hij meer moet accepteren dan de gemiddelde burger. Bovendien kan de vraag van de presentatrice worden gezien als een bijdrage aan het publieke debat. Volgens het Europese Hof van de Rechten van de Mens mag het recht op vrijheid van meningsuiting dan minder snel ingeperkt worden. Ook is van belang dat kort na de uitzending Baudet publiekelijk heeft gewezen op de woorden die hij in de Tweede Kamer had gebruikt. Die woorden zijn toen ook door de VPRO op haar website geplaatst.

Uitspraken