Laden...

Verdachte (dodelijk)geweld Mallorca opnieuw in voorarrest

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Verdachte (dodelijk)geweld Mallorca opnieuw in voorarrest
Lelystad, 04 oktober 2022

De 19-jarige M.T. die wordt verdacht van betrokkenheid bij het (dodelijk) geweld op Mallorca is opnieuw in voorlopige hechtenis genomen. Dat gebeurde aan het begin van de eerste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling. De man was, net als vier medeverdachten, tot aan de zitting van vandaag geschorst uit het voorarrest. Zij mochten het proces onder strenge voorwaarden in vrijheid afwachten. In het geval van de 19-jarige verdachte oordeelt de rechtbank dat hij zich niet goed aan deze voorwaarden heeft gehouden. Daarom ziet de rechtbank geen reden het voorarrest opnieuw te schorsen en zit hij vanaf vandaag weer in voorlopige hechtenis. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de andere verdachten opnieuw geschorst, tot aan de uitspraakzitting op 18 november.

(Pogingen)doodslag

In Lelystad is dinsdag de inhoudelijke behandeling van de strafzaak rondom het (dodelijk) geweld op Mallorca van start gegaan. In totaal worden negen (jonge)mannen verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadigheden op het Spaanse eiland. In de nacht van 13 op 14 juli 2021 vonden er meerdere incidenten plaats in El Arenal, waarbij bij één incident een 27-jarige man uit Waddinxveen om het leven kwam. Eerst vond er een vechtpartij plaats bij café De Zaak. Bij die vechtpartij is één slachtoffer op de grond terechtgekomen en vervolgens is er tegen hem aangeschopt. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van een poging doodslag dan wel een poging tot zware mishandeling. Later vond er iets verderop op de boulevard een tweede incident plaats, bij café De Bierexpress. Ook hier was sprake van een vechtpartij, waarbij het dodelijk slachtoffer betrokken was. Daarnaast is op deze locatie ook een persoon op de grond terecht gekomen waarna er op hem is ingeschopt. Ook in dit geval spreekt het OM van een poging doodslag.

Schorsingsvoorwaarden overtreden

Zes van de negen verdachten hebben in aanloop naar de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak (kortere)tijd vastgezeten. Van één verdachte is de voorlopige hechtenis al in een vroeg stadium beëindigd. De voorlopige hechtenis van de vijf verdachten is het afgelopen jaar door de rechtbank geschorst tot aan de start van de inhoudelijke behandeling. Daarbij zijn strenge schorsingsvoorwaarden opgelegd. De verdachten hadden voorafgaand aan de zitting verzocht hun voorlopige hechtenis opnieuw te schorsen, in ieder geval tot de uitspraak. Omdat verdachte M.T. (19) zich de afgelopen periode niet aan die voorwaarden heeft gehouden heeft de rechtbank besloten om hem niet opnieuw te schorsen. Dit betekent dat hij in elk geval tot aan de uitspraak weer vast zit.

Andere verdachten

De voorlopige hechtenis van de andere vier verdachten is opnieuw geschorst. Dat betekent dat zij het proces onder voorwaarden thuis mogen afwachten. Drie verdachten zijn nooit in voorlopige hechtenis genomen, maar zij zijn wel verdachte in de zaak. Een compleet overzicht van de gebeurtenissen en verdachten staat op deze pagina, net als een planning van de strafzaak. De komende drie weken wordt de zaak inhoudelijk behandeld. De rechtbank is voornemens om op 18 november uitspraak te doen in deze zaak.

Uitspraken