Veroordeelde poging uitreizen naar Syrië schendt bijzondere voorwaarde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeelde poging uitreizen naar Syrië schendt bijzondere voorwaarde
Lelystad, 18 mei 2017

Een 19-jarige man uit Amsterdam moet 56 dagen van een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden alsnog uitzitten. De rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag de gedeeltelijke tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk opgelegde straf in 2016 gelast.

Veroordeling in 2016

De man probeerde in 2015 naar Syrië af te reizen om zich aan te sluiten bij IS. Hij werd veroordeeld, als minderjarige, voor een poging tot deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van terroristische misdrijven. De rechtbank veroordeelde hem tot 12 maanden jeugddetentie, waarvan 8 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur.

Bijzondere voorwaarde geschonden

Daarnaast werden er bijzondere voorwaarden opgelegd. Zo moest hij de eerste zes maanden van zijn proeftijd een enkelband dragen en kreeg hij een contactverbod met verschillende mensen. Ook kreeg hij een locatieverbod opgelegd rondom internationale luchthavens en moest hij op twee kilometer afstand van de landsgrenzen blijven. De man heeft zich in zijn proeftijd eenmalig niet aan het contactverbod gehouden.

Gedeeltelijke tenuitvoerlegging

Anders dan het Openbaar Ministerie heeft gevorderd, moet de man een gedeelte van de niet ten uitvoer gelegde jeugddetentie uitzitten. De rechtbank vindt het belangrijk dat de man moet voelen dat hij een bijzondere voorwaarde heeft overtreden maar de rechtbank wil hem ook een kans geven om zijn opleiding af te maken. Bovendien blijft door een gedeeltelijke tenuitvoerlegging het reclasseringstoezicht tot het einde van de proeftijd bestaan. Omdat de man één van zijn bijzondere voorwaarden heeft geschonden, vindt de rechtbank dat de man tot het einde van zijn proeftijd een enkelband moet dragen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten