Laden...

Veroordeling voor diefstal uit opslagboxen Utrecht en Nieuwegein

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor diefstal uit opslagboxen Utrecht en Nieuwegein
Utrecht, 15 februari 2022

Een 49-jarige man uit Nieuwegein heeft zich in 2018 samen met anderen schuldig gemaakt aan meerdere diefstallen uit opslagboxen in Utrecht en Nieuwegein. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een onvoorwaardelijke taakstraf van 180 uur.

Actiefiguren van duizenden euro’s

In de maanden augustus, september en oktober van 2018 worden meerdere opslagboxen in Utrecht en Nieuwegein opengebroken en worden er spullen gestolen. Zo mist één huurder een collectie van poppen van actiefiguren uit computerspellen ter waarde van ruim 25-duizend euro. Een andere huurder merkt dat zijn gitaren van enkele tienduizenden euro’s zijn gestolen. Nadat de huurders melding hebben gedaan van geforceerde deuren en diefstal van hun spullen zijn camerabeelden teruggekeken. Op die beelden is te zien dat telkens een groepje personen met een leeg karretje naar de desbetreffende verdieping gaat en met een volle kar terugkomt. De spullen die in de kar liggen zijn afgedekt met een wit laken zodat niet te zien is welke spullen zij vervoeren. Eén van die personen die te zien is op de beelden, de Nieuwegeiner, blijkt ook een opslagbox te huren.

Meerdere verdachten

De rechtbank is van oordeel dat het vast staat dat deze man uit Nieuwegein betrokken is bij de diefstallen. Hij is samen met anderen meerdere keren in het pand met de opslagboxen geweest. Ze kwamen met een lege kar, maar gingen weg met een volle, afgedekt met een wit laken. Zij hadden kennelijk het doel om de spullen ongezien te stelen. Uit de camerabeelden blijkt ook dat er meerdere personen bij de diefstallen betrokken waren, van twee van hen is de identiteit bekend. Op sommige dagen dat er spullen zijn gestolen is  de 49-jarige man uit Nieuwegein niet op de beelden te zien . De rechtbank vindt daarom niet bewezen dat de man voor die betreffende diefstallen verantwoordelijk is. Wat de man precies gestolen heeft blijft ook een raadsel. De diefstallen zijn pas later opgemerkt en de man is alleen te zien met een afgedekte kar. De rechtbank stelt vast dat de man spullen gestolen heeft, maar wat die spullen zijn – bijvoorbeeld de actiefiguren of gitaren – kan niet worden vastgesteld.

Flinke waarschuwing

Een opslagbox is een plek waar mensen (waardevolle) spullen opslaan. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat hun spullen daar veilig zijn. De man uit Nieuwegein heeft – samen met anderen – puur uit eigen financieel gewin gehandeld en heeft zich onverschillig getoond ten opzichte van de schade die hij heeft aangericht. Dit soort feiten kunnen niet alleen bestraft worden met een taakstraf. Daarom legt de rechtbank óók een voorwaardelijke gevangenisstraf op, als een flinke waarschuwing om niet opnieuw in de fout te gaan.

De zaak van een medeverdachte, van wie de identiteit wel bekend is, is nog niet inhoudelijk behandeld. Van de andere personen op de camerabeelden is niet duidelijk wie het zijn.

Uitspraken