Laden...

Veroordeling voor drogeren en achterlaten van meisjes in Soest

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor drogeren en achterlaten van meisjes in Soest
Utrecht, 17 februari 2022

Een 19-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een taakstraf van 200 uur. De man drogeerde in december 2020 twee 17-jarige meisjes met GHB en liet ze in de vrieskou achter op een parkeerplaats in Soest. De meisjes werden buiten bewustzijn aangetroffen door een toevallige voorbijganger. 

Bewusteloos

Op 11 december 2020, omstreeks 22:50 uur, krijgt de politie de melding binnen dat er twee meisje bewusteloos op een parkeerplaats in Soest liggen. Als agenten ter plaatse komen, treffen ze de meisjes tegen elkaar liggend op de grond aan. Het is op dat moment koud, rond het vriespunt, en de grond is vochtig. Eén meisje reageert helemaal niet op de agenten en op pijnprikkels; met de ander was amper contact te krijgen. In het ziekenhuis blijkt dat beide meisjes alcohol en GHB in hun bloed hebben.

Verklaringen

De meisjes verklaren later bij de politie dat ze op de bewuste avond rond 20:30 uur door twee jongens zijn opgehaald. Toen ze instapten zagen ze drank in de auto liggen. De verdachte bood hen drankjes aan. Volgens de meisjes werden ze na het tweede drankje slaperig. De verdachte was toen al naast één van de meisjes op de achterbank komen zitten. De ander, die inmiddels op de bijrijdersstoel zat, moest overgeven en viel vanuit de auto op haar hoofd. De bestuurder van de auto reed vervolgens verder met de meisjes en de verdachte. Uiteindelijk werden de meisjes achtergelaten op de parkeerplaats. 

GHB in drankje

De rechtbank stelt dat het de verdachte was die de drankjes met GHB aan de meisjes gaf. Volgens de verdediging kán het zo zijn dat de meisjes het zelf hebben ingenomen, vóórdat ze door de jongens werden opgehaald, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Voordat één van de meisjes werd opgehaald, kwam ze een bekende tegen. Die verklaarde tegenover de politie dat zij toen niets vreemds aan haar merkte. In een WhatsApp-gesprek tussen één van de meisjes en de verdachte eerder op de avond is te lezen dat hij drank haalt in een supermarkt. In afgetapte telefoongesprekken is te horen dat de andere jongen tegen de verdachte zegt dat verdachte de drank meenam én aan de meisjes gaf. Die antwoordt daarop: ‘Nee bro, ze hebben zelf drank gepakt. Dat gaan we zeggen, klaar!’ Gelet op het effect van GHB en de inwerktijd kan het volgens de rechtbank niet anders dan dat het middel in de auto is toegediend. Toen de meisjes om 20:30 uur werden opgehaald, was er nog niets met hen aan de hand en ook op een filmpje dat om 21:30 uur in de auto is gemaakt, zijn ze nog goed aanspreekbaar. De meisjes én de andere jongen verklaren alle drie dat de verdachte de bekertjes met drank inschonk. Volgens de rechtbank heeft de verdachte de gezondheid van beide meisjes ernstig in gevaar gebracht. Ook door ze in die toestand in de vrieskou alleen achter te laten op een verlaten parkeerplaats. De rechtbank veroordeelt hem tot een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een taakstraf van 200 uur.

Uitspraken