Veroordeling voor man die wilde inrijden op portiers coffeeshop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor man die wilde inrijden op portiers coffeeshop
Utrecht, 20 juni 2018

Een 35-jarige man uit Den Dolder is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 720 dagen, waarvan 633 dagen voorwaardelijk en een tal van bijzondere voorwaarden voor poging doodslag. De man reed vorig jaar oktober met hoge snelheid af op twee portiers van coffeeshop Pleasure in Utrecht.

Willens en wetens

De man is eerder die dag geweigerd bij de coffeeshop in Utrecht. Later die dag reed hij met hoge snelheid over het fietspad in de richting van de coffeeshop waar twee portiers buiten bij de ingang stonden. Verschillende fietsers moesten van hun fiets springen om de verdachte te ontwijken. Door zijn snelheid te verhogen en niet te remmen heeft verdachte willens en wetens de kans aanvaard dat de portiers zouden komen te overlijden bij een aanrijding. Beide portiers konden op het laatste moment de auto ontwijken waardoor een aanrijding is voorkomen. De auto reed op enkele tientallen centimeters langs de gevel van de coffeeshop en kwam enkele meters verder tot stilstand.

Behandeling

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Door een depressie en een post-traumatisch stressstoornis was de man die dag prikkelbaar en in een geagiteerde stemming. De rechtbank wil dat de man zich laat helpen en zich tijdens dat traject aan een aantal voorwaarden houdt. Hij moet verplicht meewerken aan behandeling van de stoornissen die bij hem zijn vastgesteld. Ook verbiedt de rechtbank de man om nog langer alcohol en drugs te gebruiken, moet hij meewerken aan urineonderzoek en mag hij een jaar lang niet autorijden. Als stok achter de deur legt de rechtbank een groot deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op, met een proeftijd van 5 jaar. Omdat de man het onvoorwaardelijke gedeelte van zijn gevangenisstraf al in voorarrest heeft gezeten hoeft hij, conform de eis van de officier van justitie, niet opnieuw naar de gevangenis maar kan hij blijven in de instelling waar hij al in behandeling is.

Uitspraken

Meest gelezen berichten