Laden...

Veroordeling voor online haatzaaien en verboden wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor online haatzaaien en verboden wapenbezit
Lelystad, 09 november 2021

Een 19-jarige man uit Hilversum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 136 voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur. De man plaatste in een half jaar tijd verschillende haatzaaiende, discriminerende en gewelddadige berichten op social media. Die berichten waren gericht tegen Joden, moslims en mensen met een andere huidskleur. De rechtbank veroordeelt de man ook voor verboden wapenbezit. 

Aanzetten tot haat en discriminatie

De Hilversummer komt bij de politie in beeld na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De man zou rechts extremistische teksten plaatsen op verschillende social mediaplatforms. Begin 2021 vindt bij de man een huiszoeking plaats. In zijn telefoon treft de politie gebruikersnamen aan die gekoppeld zijn aan verschillende websites en/of social media accounts. Met die accounts zijn berichten geplaatst met teksten als ‘Rassenoorlog nu’ en ‘Alle liberale joden moeten worden doodgeschoten als vijand van de westerse beschaving’. Op het onder jongeren populaire platform TikTok staat een filmpje waarop een gemaskerde man te zien is die een pistool naast zijn hoofd houdt. Onder het filmpje staat ‘KRIEG #1488’, termen die door neonazi’s worden gebruikt. De man bekent bij de politie dat hij de filmpjes en teksten online zette.

Wapens

Als de politie het huis van de man doorzoekt, worden op zijn slaapkamer vuurwapens en munitie gevonden. De wapens blijken van zijn opa te zijn. Die zou gezegd hebben dat hij ze niet mee de straat op mocht nemen en aan niemand mocht laten zien. De rechtbank concludeert dat de opa wellicht de eigenaar was van de wapens, maar dat verdachte ze op zijn kamer had liggen en erover kon beschikken. Dit maakt dat hij de wapens juridisch ‘voor handen heeft gehad’. Volgens de rechtbank had de man andere keuzes kunnen en moeten maken. 

Straf

De man heeft zich schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen mensen vanwege hun ras of godsdienst. De kwetsende, discriminerende en gewelddadige uitlatingen zijn volgens de rechtbank onacceptabel. De Nederlandse samenleving is divers en voor haatzaaien en het oproepen tot geweld is geen plaats. Uit het rapport van de psycholoog blijkt dat bij de man sprake is van verschillende stoornissen. De strafbare feiten kunnen daarom niet helemaal aan hem worden toegerekend. De rechtbank legt de man een celstraf op van 180 dagen waarvan 136 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Dit is conform de eis van de officier van justitie. Hij hoeft niet meer terug naar de gevangenis omdat hij al 44 dagen heeft vastgezeten. Wel moet hij nog een taakstraf van 120 uur uitvoeren, moet hij zich laten behandelen én moet hij het bewuste TikTok-filmpje offline halen. 

Uitspraken