Veroordeling voor ontucht met minderjarige in kerk op Urk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor ontucht met minderjarige in kerk op Urk
Lelystad, 08 juni 2018

Een 38-jarige man uit Urk is door de rechtbank Midden-Nederland schuldig bevonden aan ontucht met een 15-jarig meisje. De rechtbank veroordeelt de man tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 150 uur.

Oefenen

In 2007 heeft de man het slachtoffer muzikaal begeleidt in aanloop naar een zogenoemde voorspeelavond. Tijdens het oefenen in een kerk is verdachte seksueel binnengedrongen bij het slachtoffer. Ook heeft hij haar betast en gestreeld. In die periode keek het slachtoffer op tegen haar begeleider. Hij heeft niet alleen misbruik gemaakt van zijn positie als muzikaal begeleider, maar ook inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van het jonge slachtoffer.

Geloofwaardig

Pas bijna 11 jaar na het strafbare feit heeft het slachtoffer aangifte gedaan. Zij heeft bij de politie uitgebreid en gedetailleerd verklaard over de ontucht. De rechtbank vindt de verklaringen van het slachtoffer geloofwaardig. Bovendien komen haar verklaringen overeen, zowel inhoudelijk als op detailniveau, met de verklaringen van twee getuigen die kort na de ontucht door het slachtoffer in vertrouwen genomen zijn.

Stok achter de deur

Ontucht met een minderjarige is een ernstig strafbaar feit. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man in 2007 al eens is veroordeeld voor een soortgelijk feit. Omdat deze ontuchtzaak 11 jaar geleden plaatsvond en de man daarna niet meer in aanraking is geweest met justitie en politie legt de rechtbank hem geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. Het voorwaardelijke deel dient als stok achter de deur om herhaling te voorkomen. Gaat hij opnieuw in de fout dan moet hij alsnog maximaal 4 maanden gevangenisstraf uitzitten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten