Laden...

Veroordeling voor veroorzaken stroomstoring Lelystad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor veroorzaken stroomstoring Lelystad
Lelystad, 28 januari 2021

Een 21-jarige man uit Lelystad is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor het vernielen van een elektriciteitsnetwerk, waardoor een grote stroomstoring ontstond in Lelystad in november van vorig jaar. Dat kwam doordat de man en de medeverdachte koper probeerde te stelen uit een elektriciteitshuisje. De politierechter heeft de man veroordeeld tot een taakstaf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

Stroomstoring

De man en de medeverdachte drongen op 17 november binnen in het leegstaande elektriciteitshuisje langs het spoor aan de Botter in Lelystad. Toen de medeverdachte koper los probeerde te maken uit een kast, kwam hij onder stroom te staan van de hoogspanner. Daardoor viel het elektriciteitsnetwerk uit en zat een groot deel van Lelystad uren zonder stroom. De medeverdachte raakte zwaar gewond door het incident. Hij liep zware brandwonden op en uiteindelijk moest zijn hand geamputeerd worden.

Straf

De 21-jarige verdachte legde een bekennende verklaring af bij de politie. De man verklaarde ook dat hij het skelet van de medeverdachte zag oplichten toen hij onder stroom van de hoogspanner stond. Hij was in de veronderstelling dat de medeverdachte het niet zou overleven. De politierechter oordeelt dat het ernstig is wat hij heeft gezien, maar dat dat niet betekent dat er geen straf moet volgen. De maand voorwaardelijke gevangenisstraf is als stok achter deur, om te voorkomen dat de verdachte opnieuw een strafbaar feit pleegt.

Uitspraken