Veroordeling voor voorbereiden van deelname aan IS

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor voorbereiden van deelname aan IS
Utrecht, 24 mei 2017

Een 27-jarige man uit Utrecht heeft voorbereidingshandelingen getroffen om af te reizen naar Afghanistan en zich aan te sluiten bij IS. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 300 dagen, waarvan 242 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Aan de voorwaardelijke straf verbindt de rechtbank meerdere bijzondere voorwaarden.

Voorbereidingshandelingen

De man heeft voorbereidingshandelingen getroffen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Hij had contact met gelijkgestemden en kocht een vliegticket naar Teheran. De man had zijn koffer gepakt en een groot geldbedrag op zak. Hij werd aangehouden op 14 april 2016 in Utrecht nadat zijn vader de politie had ingeschakeld.

Strikte voorwaarden

De man is inmiddels een lange tijd, onder strenge voorwaarden, geschorst uit zijn voorarrest. De rechtbank ziet evenals de officier van justitie geen aanleiding om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen die langer is dan de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht.

De rechtbank legt een aantal bijzondere voorwaarden op, waaronder een locatieverbod voor luchthavens en de Nederlandse landgrenzen. Tijdens zijn proeftijd wordt dit gecontroleerd met behulp van elektronisch toezicht. Ook bepaalt de rechtbank dat hij behandeld moet worden voor zijn stoornis en in gesprek met moet met een islamdeskundige of theoloog.

Uitspraken

Meest gelezen berichten