Laden...

Veroordelingen voor gewapende overval op supermarkt Hilversum

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordelingen voor gewapende overval op supermarkt Hilversum
Utrecht, 23 februari 2021

Twee jongens van 17 en 18 jaar zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot jeugddetentie én een taakstraf. Het duo pleegde in juli vorig jaar een gewapende overval op een supermarkt in Hilversum. Twee maanden later maakten ze zich schuldig aan een gewapende straatroof.

Gewapende overval

Op 11 juli 2020 komen de verdachten uit Amsterdam en Lelystad de Albert Heijn aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum binnen rennen. Ze zijn allebei in het donker gekleed en dragen een bivakmuts. Eén van de jongens richt een vuurwapen op een kassière en roept: ‘Dit is een overval!’. Als de kassière de kassa opent, halen ze er geld uit en lopen vervolgens naar de servicebalie. Daar richten ze het vuurwapen op een andere medewerker. Ze pakken meerdere pakjes sigaretten uit een lade.

Afgetapte gesprekken

Op beelden van bewakingscamera’s is de overval te zien. Het lukt de politie om de telefoonnummers van de verdachten te achterhalen. Eén van hen krijgt vervolgens een brief van de politie waarin hij wordt gevraagd naar het politiebureau te komen. In de brief staat dat het gaat om een verhoor in verband met een overval. Uit afgetapte gesprekken tussen de verdachten blijkt dat ze contact hebben over de brief van de politie. In de oproepingsbrief staat niet om welke overval het gaat, maar de verdachten hebben het aan de telefoon over een overval bij de ‘Appie’. Vervolgens zegt de ene verdachte tegen de ander dat hij zich geen zorgen hoeft te maken omdat zijn naam niet wordt genoemd. Na het verhoor vertelt de verdachte aan medeverdachte dat ze hem foto’s hebben laten zien. In het tapgesprek zegt hij lachend: ‘Weet je welke foto’s ze hadden gepakt? Dat ik het wapen op die kassamedewerker had getrokken. Ik stond zo daar met mijn hand vooruit.” Op basis van deze tapgesprekken is de rechtbank van oordeel dat de twee jongens de gewapende overval hebben gepleegd.

Straf

Twee maanden na de overval op de supermarkt ging het duo opnieuw in de fout. Toen pleegden ze onder bedreiging van een mes een straatroof. Ze dwongen het slachtoffer zijn telefoon, horloge en schoenen af te geven. Daarnaast heeft de 18-jarige verdachte zich schuldig gemaakt aan mishandeling, bedreiging en het plegen van openlijk geweld. De 17-jarige verdachte had een gaspistool en mes in zijn bezit én kon zich niet legitimeren. De rechtbank veroordeelt de 18-jarige verdachte uit Lelystad tot een jeugddetentie van 240 dagen, waarvan 142 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De 17-jarige verdachte uit Amsterdam krijgt 240 dagen jeugddetentie, waarvan 175 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast legt de rechtbank beide verdachten een taakstraf op van 100 uur, moeten ze zich melden bij de jeugdreclassering én moeten ze een schadevergoeding betalen aan één van de slachtoffers. 

Uitspraken