Laden...

Veroordelingen voor online-opruiing avondklokrellen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordelingen voor online-opruiing avondklokrellen
Utrecht, 10 februari 2021

Vier mannen uit Utrecht, Almere, Weesp en Hilversum zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot (voorwaardelijke) gevangenisstraffen én taakstraffen. Het viertal verstuurde twee weken geleden online opruiende teksten met als doel mensen op te roepen mee te doen aan de avondklokrellen.

Groepsapp

Een 26-jarige man uit Almere plaatste op 24 januari in de WhatsApp-groep ‘Avondklok Almere’ verschillende berichten. ‘Ken je mensen, stuur mij nummers. Ik gooi ze erin. Tijd en datum wordt zaterdag 20:00 uur’. Ook liet hij zich uit over het doel van zijn oproep. ‘Clash met de politie komt sowieso. Je weet hoe Almere is. Dit gaat echt om politie / overheid.’ De verdachte zei op zitting dat hij een dag later spijt had en de berichten weer verwijderde. Ook verklaarde hij dat hij er eigenlijk geen bedoelingen mee had en dat hij nooit het idee had dat er écht iets zou gebeuren.

Geweld tegen politie

De officier van justitie eiste 3 maanden gevangenisstraf, waarvan 1 maand voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. In zijn eis nam hij als strafverzwarend mee dat de oproep tot het plegen van openlijk geweld tegen de politie was gericht. De verdediging voerde aan dat de oproep in een besloten appgroep is gedaan, terwijl bij opruiing sprake moet zijn van een oproep in het openbaar. Daar gaat de rechtbank niet in mee. Volgens de politierechter was het een openbare groep, met ten minste 14 actieve deelnemers en riep de verdachte op om meer mensen toe te voegen. De rechtbank legt deze verdachte een gevangenisstraf op van 45 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk. Ook moet hij een taakstraf van 40 uur uitvoeren. De rechtbank houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Andere verdachten

Een 19-jarige verdachte uit Utrecht kreeg vandaag een celstraf opgelegd van 4 weken, waarvan 2 weken voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Hij riep op te komen rellen op het Smaragdplein in Utrecht. De officier van justitie eiste ook nog een taakstraf van 120 uur. Maar gelet op de jonge leeftijd van de verdachte ging de rechtbank daar niet in mee. Aangezien de verdachte al twee weken in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet terug naar de gevangenis. Twee mannen uit Weesp en Hilversum zijn veroordeeld voor het plaatsen van opruiende berichten op Snapchat. De rechtbank legde de man uit Weesp een taakstraf op van 80 uur. In deze zaak is opruiing tot het plegen van een strafbaar feit bewezen verklaard, maar dit geldt niet voor de opruiing tot geweldpleging tegen het openbaar gezag. De man uit Hilversum kreeg een gevangenisstraf opgelegd van 8 weken, waarvan 5 weken voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Uitspraken