Veroordelingen voor openlijk geweld en bedreiging De Eem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordelingen voor openlijk geweld en bedreiging De Eem
Lelystad, 14 december 2017

Vier mannen zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging en bedreiging in 2016 in de De Eem in Lelystad. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de verdachten tot een gevangenisstraf van 200 dagen. De rechtbank is het met de officier van justitie eens dat het niet passend is dat de mannen terug de gevangenis in moeten en legt voorwaardelijke celstraffen op variërend van 155 tot 162 dagen.

Familieconflict

De vier mannen zijn familie van elkaar en waren het niet eens met de relatie van een vrouwelijk familielid met een 32-jarige man. De vrouw verklaart dat zij en de man met de dood bedreigd werden en dat de familie vuurwapens had. Op 23 april 2016 bestormden zij op klaarlichte dag met een auto het huis van de man. De auto ramde een motor en een stenen schuur. Daarnaast werden er stokken en stenen naar het huis gegooid. De man heeft toen uit de woning op leden van de familie geschoten. Twee van hen raakten gewond. Tijdens het schietincident was er nog een 30-jarige man in de woning. Hij is vrijgesproken van medeplichtigheid.

Noodweer

De rechtbank stelt vast dat er een serieuze dreiging was en vindt de verklaring van de man dat hij meende dat er op hem werd geschoten aannemelijk. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van noodweer en verklaart hem niet strafbaar voor het schieten. Hij heeft zich wel schuldig gemaakt aan wapenbezit. Enkele dagen na het incident werd de man voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij belandde in een cel met één van de vier mannen. Die heeft hij toen mishandeld. De rechtbank is het met de officier van justitie eens dat het niet passend is hij terug de gevangenis in moet en veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 200 dagen, waarvan 133 dagen voorwaardelijk.

Uitspraken

Meest gelezen berichten