Laden...

Veroordelingen voor seks tegen betaling met minderjarige jongen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordelingen voor seks tegen betaling met minderjarige jongen
Lelystad, 10 februari 2021

Twee mannen van 52 en 40 jaar uit Almere zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van een dag en taakstraffen van 120 en 150 uur. Beiden hadden tegen betaling seks met een kwetsbare 16-jarige jongen. Volgens de rechtbank droegen ze bij aan het in stand houden van jeugdprostitutie. Twee andere mannen zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Afspraakjes

De 52-jarige Almeerder had in 2017 twee keer tegen betaling seks met het minderjarige slachtoffer. Ze kregen via een chatsite contact met elkaar. Het slachtoffer verklaarde dat hij vervolgens twee keer, vrijwillig, met de verdachte afsprak. Beide keren voerde hij seksuele handelingen uit bij de verdachte en kreeg daar ook voor betaald. Naast de verklaring van het slachtoffer zijn er ook chatgesprekken tussen hem en de verdachte gevonden. Daarin zijn onder andere details van de afspraakjes te lezen. Volgens de advocaat van de verdachte werd haar cliënt afgeperst en is zijn telefoon gehackt. De berichten zouden dus niet door hem verstuurd zijn. De rechtbank gaat hier niet in mee omdat deze verklaring door niets wordt onderbouwd. Ook heeft hij nooit aangifte gedaan van de afpersing.

Bekend

De 40-jarige verdachte heeft bekend dat hij betaalde voor seks met het 16-jarige slachtoffer. Op zitting verklaarde hij dat hij dacht dat de jongen meerderjarig was omdat het gebruik van de betreffende website niet is toegestaan voor minderjarigen. Ook zag hij er als 18 jaar of ouder uit. Aldus de verdachte. Volgens de rechtbank doet dit alles niets af aan de strafrechtelijke verwijtbaarheid.

Straffen

Voor seks tegen betaling met een minderjarige wordt doorgaans een (korte) onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd; gecombineerd met een taakstraf van 150 uur. Die straf is volgens de rechtbank passend als de verdachte bewust ontucht met een minderjarige wilde plegen. In de zaak van de 40-jarige verdachte is daarvan geen sprake. De rechtbank veroordeelt hem daarom tot een gevangenisstraf van 1 dag en een taakstraf van 120 uur. De 52-jarige verdachte wordt veroordeeld tot een celstraf van 31 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook legt de rechtbank hem een taakstraf op van 150 uur. Een voorwaardelijke gevangenisstraf is nodig om ervoor te zorgen dat de verdachte niet opnieuw de fout in gaat. Vanuit zijn achtergrond en geloofsovertuiging rust een taboe op homoseksualiteit. Dit mag nooit meer ten koste gaan van een minderjarige. De straffen zijn deels lager dan door de officier van justitie geëist. Dit komt omdat de redelijke termijn, de periode waarbinnen de berechting van de verdachten moest plaatsvinden, met twee maanden is overschreden.

Uitspraken