Voormalige ambtenaar veroordeeld voor smaad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Voormalige ambtenaar veroordeeld voor smaad
Utrecht, 29 maart 2018

Een 40-jarige man uit Hilversum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor smaad. De man, werkzaam als systeembeheerder van de gemeente Woerden, zette in 2015 een bericht online waarin hij een voormalige wethouder van de gemeente beschuldigt van fraude. De politierechter verklaart de man schuldig, maar legt geen straf op.

Software

In eerste instantie plaatste de ambtenaar een artikel online waarin hij de wethouder beschuldigt van belangenverstrengeling. Later is het woord belangenverstrengeling gewijzigd in fraude. De verdachte gebruikte speciale software om anoniem te blijven. Nadat de wethouder aangifte deed is de identiteit van de schrijver van het artikel alsnog achterhaald.

Schadelijk

De politierechter is het met de officier van justitie eens dat het woord fraude in de kop van het artikel de goede naam en eer van de wethouder schaadt. Volgens de politierechter had de systeembeheerder moeten weten dat zijn berichtgeving schadelijk is voor de wethouder. Er waren andere manieren waarop de man zijn beschuldigingen had moeten aankaarten, bijvoorbeeld via de klokkenluidersregeling van de gemeente Woerden. Er is een publiek belang dat er klokkenluiders zijn die integriteitskwesties van politici en openbaar bestuur durven aan te kaarten, zeker in dit tijdsgewricht. Daarom is de man wel schuldig verklaard, maar is hem geen straf opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten