Laden...

Voorwaardelijke jeugddetentie en werkstraf voor jonge overvallers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Voorwaardelijke jeugddetentie en werkstraf voor jonge overvallers
Utrecht, 17 februari 2023

Twee jongens van 15 en 16 jaar die vorig jaar een overval pleegden zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van 4 maanden en een werkstraf. Gewapend met een taser heeft het duo, samen met een derde jongen, een Grieks restaurant in Utrecht overvallen. De 16-jarige Utrechter heeft zich ook schuldig gemaakt aan diefstal van een auto en scooter, gevaarlijk rijgedrag en drugsbezit.

Van jas wisselen

Op 26 januari vorig jaar gaan de drie jongens eten bij een Grieks restaurant in het winkelcentrum van de Utrechtse wijk Lunetten. Daarna rijden ze naar de woning van de 16-jarige jongen. Daar verwisselen de 15- en 16-jarige van jas om vervolgens terug te gaan naar het winkelcentrum, rond 18.10 uur zijn ze te zien op camerabeelden. Op die beelden is ook te zien dat de 15-jarige jongen samen met de derde verdachte het restaurant in de gaten houdt. Rond 19.30 uur gaan die twee naar binnen. Onder bedreiging van een taser lukt het hen om een greep uit de kassa te doen. Daarna rijdt het drietal op een scooter weg, naar het huis van de 16-jarige jongen.

Plan

Uit het dossier blijkt dat het drietal welbewust een plan maakte om het restaurant te overvallen en dat plan werd ook uitgevoerd. Dat ze alle drie betrokken waren blijkt onder andere uit camerabeelden, gegevens van de telefoons en een bekennende verklaring van de 15-jarige overvaller. De 16-jarige jongen ontkent betrokken te zijn geweest bij de overval, maar die verklaring is ongeloofwaardig.

Meer strafbare feiten

Nog geen maand na de overval wordt de 16-jarige jongen opgepakt nadat hij in Amerongen een auto heeft gestolen. De eigenaar van de auto wilde deze verkopen en de jongen deed zich voor als koper. Na het maken van een proefrit keerde hij niet terug. Met die gestolen auto heeft hij als weggebruiker gevaarlijk rijgedrag getoond. Bij zijn aanhouding vindt de politie harddrugs in zijn jaszak.

Zorgwekkend

Beide jongens hebben een wezenlijke bijdrage geleverd aan de overval. Het was een bedreigende situatie, mede door het gebruik van de taser. Voor de medewerker van het restaurant moet dit een traumatische ervaring zijn geweest. Dit soort feiten dragen bij aan gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving. Het is zorgwekkend dat zij al op jonge leeftijd betrokken zijn bij dit soort strafbare feiten. Wel blijkt dat de jongens hun leven willen beteren. De afgelopen maanden laten zij positieve ontwikkelingen zien en de rechtbank wil dat pad niet doorkruisen. Maar er moet wel een stok achter de deur zijn om niet opnieuw in de fout te gaan. Daarom wordt aan beiden een voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd. De 15-jarige jongen moet daarnaast een werkstraf van 100 uur uitvoeren. De andere overvaller, die meerdere strafbare feiten pleegde, is veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. De zaak van de derde overvaller wordt op een later moment op zitting behandeld.

Uitspraken