Laden...

Vrijspraak voor vermeende afpersing Rhenen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Vrijspraak voor vermeende afpersing Rhenen
Utrecht, 02 oktober 2019

Drie mannen van 31, 38 en 48 zijn vrijgesproken van een vermeende poging afpersing in Rhenen. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de verdachten de aangever twee jaar geleden hebben geprobeerd af te persen.

Vermeende afpersing

Volgens de officier van justitie wilden de verdachten het slachtoffer voor 60.000,- afpersen. Op de avond van 4 november 2017 zochten de drie mannen uit Haarlem, Spaarndam en Lienden de aangever op in een café in Rhenen. Toen hij daar niet was, zouden ze naar zijn huis zijn gegaan. Daar hebben de mannen buiten met de aangever staan praten. Ze maakten hem duidelijk dat hij 60.000 euro moest betalen. Als hij dat niet deed, zou hij niet meer levend thuis komen. In de dagen daarna benaderden de mannen ook de partner van de aangever.

Onvoldoende bewijs

De rechtbank vindt de verklaring van de aangever in de kern betrouwbaar. Maar alleen zijn verklaring is onvoldoende om tot een bewezenverklaring te kunnen komen. Er moet dus ander bewijsmateriaal zijn dat het verhaal van de aangever ondersteunt. Maar dat bewijs is er niet. Een getuige, de partner van de aangever, heeft op belangrijke punten wisselend en tegenstrijdig verklaard.  Bovendien verschillen haar verklaringen van die van de aangever. Hierdoor vindt de rechtbank de verklaringen van deze getuige onvoldoende betrouwbaar om de verdachten te veroordelen. Dit alles maakt dat er in deze zaak geen sprake is van genoeg wettig bewijs. De rechtbank spreekt alle drie de verdachten daarom vrij.

Uitspraken