Laden...

Weinig publiek bij uitspraak schietpartij 24 Oktoberplein Utrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Weinig publiek bij uitspraak schietpartij 24 Oktoberplein Utrecht
Utrecht, 17 maart 2020

De rechtbank Midden-Nederland doet op vrijdag 20 maart om 14.00 uur uitspraak in de zaak van de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Door de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus is het aantal personen dat bij de uitspraak in de zittingszaal aanwezig kan zijn beperkt.

Maatregelen

De rechtbank is vanaf dinsdag 17 maart jl. gesloten. Urgente zittingen gaan wél door, waaronder deze uitspraakzitting. De rechtbank volgt de richtlijnen van het RIVM en de nationale crisisorganisatie. Mensen die ziek of verkouden zijn mogen het gerechtsgebouw niet in en kunnen dus ook niet aanwezig zijn bij de uitspraak. Daarnaast neemt de rechtbank aanvullende maatregelen om de risico’s te beperken. Dat betekent dat naast de professionele procesdeelnemers, publiek in zeer beperkte mate wordt toegelaten. Ook krijgt een zeer beperkt aantal journalisten toegang. Alle andere belangstellenden kunnen de uitspraak elders via een livestream volgen. De rechtbank volgt de ontwikkelingen en richtlijnen van het RIVM nauwlettend en neemt indien nodig extra maatregelen.

Nabestaanden en slachtoffers

Gezien het grote aantal nabestaanden en slachtoffers heeft de rechtbank moeten vaststellen dat het onverantwoord is om hen in groten getale toe te laten tot de zittingszaal. Tussen de aanwezigen zal voldoende afstand moeten worden gehouden om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. De rechtbank stelt daarom in de zittingszaal acht plaatsen beschikbaar voor nabestaanden en slachtoffers. Het Openbaar Ministerie verdeelt die plaatsen onder deze groep. De rechtbank begrijpt dat dit mogelijk een grote teleurstelling is voor de overige nabestaanden en slachtoffers, maar de gezondheid van alle betrokkenen staat voorop. Zij kunnen de uitspraak thuis via een livestream volgen. De advocaten van de slachtoffers en nabestaanden kunnen de uitspraak volgen in een videozaal in het gerechtsgebouw.

Minder rechters en officieren

Gelet op het belang van de gezondheidsaspecten zal de rechtbank enkelvoudig uitspraak doen, en wordt het OM door één i.p.v. drie officieren van justitie vertegenwoordigd. Uiteraard wordt ook de raadsman van de verdachte in de gelegenheid gesteld de uitspraak bij te wonen.

Media

Eerder is toestemming gegeven om de uitspraak live uit te zenden. Media kunnen de uitspraak via de livestream volgen. Daarnaast krijgen zes journalisten toegang tot een aparte videozaal in het gerechtsgebouw. Deze zes journalisten worden apart door de afdeling Communicatie geïnformeerd. Zij zien dezelfde beelden als mensen die de uitspraak via een livestream volgen. Er is, buiten het gerechtsgebouw, een persrechter beschikbaar voor interviews. Ook kan zij telefonisch een toelichting geven. Tekenaars en fotografen worden niet toegelaten.

Aanwezigheid verdachte

Eerder heeft de rechtbank aangegeven dat de verdachte verplicht aanwezig moet zijn bij de uitspraak. Hij zou, gezien zijn gedrag tijdens de inhoudelijke behandeling, niet in de feitelijke zittingszaal aanwezig zijn. Net als tijdens delen van de inhoudelijke behandeling zou hij de uitspraak via een videoverbinding vanuit een aparte ruimte volgen. Voor het vervoer en aanwezigheid van de verdachte zou een groot aantal mensen van de parketpolitie en DJI nodig zijn, dat fysiek dicht bij de verdachte en elkaar zouden komen. De rechtbank vindt het gezien de huidige ontwikkelingen onverantwoord om de parketpolitie en DJI op deze manier te belasten met het vervoer en de bewaking van de verdachte. Dit betekent dat de verdachte niet in het gerechtsgebouw aanwezig zal zijn tijdens de uitspraak.

Uitspraken